Hastanede çalışan hemşire ve diğer bayan sağlık personelinin benlik saygıları ve atılganlık düzeylerinin incelenmesi - Bal, Ümmühan (My University, 2003)
Çalışma, hastanede çalışan hemşire ve diğer bayan sağlık personelinin benlik saygısı ve atılganlık düzeylerinin incelenmesi amacıyla kantitatif karşılaştırmalı tanımlayıcı olarak Ağustos-Ekim 2002 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Evreni; GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde çalışan 347 hemşire ve 87 diğer bayan sağlık personeli, örneklemi; 305 hemşire ve 68 diğer bayan sağlık personeli oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında, Tanıtıcı Bilgiler Formu, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış Tufan ve Turan'ın Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği ve Voltan 'ın Rathus Atılganlık Envanteri kullanılmıştır. Veriler, SPSS programında Student t testi, Kruskall Wallis Varyans Analizi, Mann Whitney U testi ve Ki-kare testiyle değerlendirilmiştir. Sonuçta; puan ortalamaları olarak hemşirelerin benlik saygısı 73,30±16,61 ve atılganlık 22,21±23,92, diğer bayan sağlık personelinin benlik saygısı 73,67±17,05 ve atılganlık 19,75±20,38'dir. Katılımcıların benlik saygısı ve atılganlık puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Hemşirelerin; yaşı, medeni durumu, ana-baba tutumu, çalışma süresi, ilişkilerinde kendilerini nasıl tanımladıkları, iletişim becerileri eğitimi alma durumu, yaşam kontrolünün kimde olduğuna dair görüşleri, çalışma ortamında önemsenme düşüncesi, anne, eş, akraba, astlar, doktor, hemşire, diğer sağlık ekibi üyeleriyle ilişkilerindeki davranış biçimine göre benlik saygısı ve atılganlık puan ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Hemşirelerin, yardım istediklerinde, haksızlığa uğradıklarında, yapmak istemedikleri iş verildiğinde; üstler, çalışma arkadaşları ve yabancılarla ilişkilerindeki davranış biçimlerine göre benlik saygısı ve atılganlık puan ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Diğer bayan sağlık personelin eğitim durumuna göre benlik saygısı ve atılganlık puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunurken, yaşı, gelir düzeyi, büyüdükleri yer, kardeş sayısı, ana-baba tutumu, çalıştıkları bölüm, çalışma süresi, beş yıl sonraki konumlarına göre benlik saygısı ve atılganlık puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. This study was conducted on August-October 2002, as quantitative comparative determinator in order to examine the self-esteem and assertiveness level of the nurses and other female health personnel working at the hospital. Universality of the study includes 347 nurses and 87 other female health personnel, working in Gülhane Military Medical Academy (GATA) Haydarpaşa Training Hospital and sample of this study was made of 305 nurses and 68 other female health personnel. Introductory Information Form, Coopersmith Self-Esteem Scale subjected to validity and reliability study by Tufan and Turan, and Voltan's Rathus Assertiveness Inventory were used in the process of data collecting. Data evaluated by means of SPSS program, employing Student t-test, Kruskall Wallis Variance Analysis, Mann Whitney U-test and Chi-squared tests. As a conclusion; nurses' self-esteem scale is 73,30+16,61 and assertiveness scale is 22,31+23,92. Other female health personnel's self-esteem scale is 73,67+17,05, and assertiveness scale is 19,75+20,38. No significant differences were found in the participants' self-esteem and assertiveness scales. Meaningful differences were found in the self-esteem and assertiveness scale of the nurses regarding to nurses' age, marital status, attitudes of parents, total service years, how they describe themselves in terms of their relationships, their training levels in aquiring communicative skills, their perception on who has the controlling power in their lives, their thoughts on being important in their working environment, their interrelational behavioral patterns with their mothers, spouses, relatives, subordinates, doctors, nurses, other medical staff members. Further meaningful differences were found in self-esteem and assertivess scale of the nurses, in respect to their behavioral patterns with their superiors, colleagues and strangers, under the circumstances when they are in need of a help, being subjected to injustice, when they are given a job that they do not want to do. While meaningful differences were found between the scales of the self-esteem and assertivess of the other health personnel regarding to their level of education, no meaningful differences were found between their age, income level, area where they were brought up, the number of brothers and sisters they have, attitudes of their parents, department that they work in, their total service years, and their perception about their position that they will find themselves next five years.
Keywords: araştırma; Eğitim; Hemşirelik; Hemşirelik ve tıp teknisyenleri ve yardımcı personel; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri