Kentlilerin suç ve suçluluk anlayışı üzerine analitik bir çalışma : İstanbul örneği - Şahin, Merve (My University, 2019)
Bu çalışma güvenlikli sitelerde, apartman dairelerinde ve gecekondu bölgelerinde yaşayan bireylerin suç algılarını anlamayı, suça karşı aldıkları tavırları ve önlemleri analiz etmeyi amaçlamakta ve bu bağlamda İstanbul’un kentsel dönüşüm sürecinin nasıl şekillendiğini ele almakta ve tartışmaktadır. Bu amaçla çıkılan yolda her bir konut tipinde yaşayan bireylerle derinlemesine mülakatlar yapılmış ve bireylerin kent mekânında suç ile ilgili yaşadıkları olaylar ve bakış açıları ele alınmıştır. Çalışmada farklı sosyo-ekonomik sınıflara dâhil bireylerin suç ile nasıl mücadele ettikleri, suçtan nasıl korundukları, gündelik hayat içerisindeki deneyimleri, yaşam alanı seçimlerinde suç hakkındaki düşüncelerinin ne kadar etkili olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Yapılan analizler ve değerlendirmeler sonrasında İstanbul’un nasıl şekillendiği ve özellikle kent ve suç sosyolojisi bağlamında nasıl dönüşümler geçirdiği açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışma çerçevesinde, her bir konut tipinde yaşayan 5’er kişi olmak üzere toplam 15 kişi ile mülakatlar gerçekleştirilmiş ve sonuçlar nitel bir yaklaşımla ele alınmıştır.

This research discusses and deals with understanding and analyzing how people in apartments, housing estates with security and slum area, percieves crime, develop an attitute towards crime or take cautions againts it and how Istanbul’s urban transformation process is shaped on that note. For this purpose, in this procedure deep interviews were made with individuals living in each dwelling types and the incidents they experienced related to crime and their perceptions are discussed. In this study, it’s tried to be understood how people in different socio-economic classes fight against crime, how they are protected from crime, their experiences in daily life and the effect of their thoughts about crime on their choice of living spaces. After the analyzes and appreciations, how Istanbul is shaped and especially how it transformed through urban and crime sociology, is tried to be understood. As a part of this study, five people from each dwelling type in total fifteen people were interviewed and the results were reviewed in a qualitative way.
Keywords: crime; crime fear; güvenlikli site; Istanbul; İstanbul; kent; kentleşme; security site; Sociology, Urban; Sosyoloji, Kent; suç; suç korkusu city; urbanization