Türkiye’de belediyeler ve borçlanma: (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örneği) - Ocak, Mustafa (My University, 2002)
Bu çalışmamızda belediyelerin tarihi seyir içindeki gelişimi ele alınmış, 1580 ve 3030 sayılı kanunlara tabii belediyeler özellikleri itibarı ile incelenmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde; Tanzimat öncesi ve sonrası dönemlerde belediye hizmetlerinin gelişimi incelemeye alınmıştır. Daha sonra 1580 ve 3030 sayılı kanuna tabii belediyelerin görevleri, gelir-giderleri ve organları incelenmiştir. Büyük şehir belediyeleri ve diğer belediyeler arasındaki farklar ortaya konulmuştur. Belediyelerin görevleri ile ilgili gelir düzeylerinin aynı seviyede olmadığı tespit edilmiş, bu eşitsizliği dengeleyebilmek için belediyelerin borçlanma yoluna gittikleri görülmüştür. İkinci bölümde; belediyelerde borçlanma konusu ele alınmış, borçlanmanın gerekçeleri, kanuni dayanakları ve sınırlamaların neler olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Borçlanmanın çeşitleri üzerinde değerlendirmeler yapılarak iç borçlanma ve dış borçlanma ayrımları belirtilmiştir. Çağımızın gerekleri ile birlikte belediyelerin daha büyük projelerin finansmanında kullanılmak üzere dış borçlanmaya yöneldikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca borçlanmanın kontrolü konusunda benimsenen yaklaşımlar da ele alınarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde; İstanbul Büyük Şehir Belediyesi örneği ele alınarak kuruluşundan bugüne kadar tüm bütçe kalemleri analiz edilerek bütün ayrıntıları ile ortaya konulmuştur. Gelir ve gider kalemlerinin nelerden oluştuğu, sabit fiyatlarla ve oransal olarak incelenerek daha sağlıklı analiz yapma olanağı bulunmuştur. Bu sayede kuruluşundan bu yana İstanbul Büyük Şehir Belediyesi' nin nerelerden, hangi oranda gelir temin ettiği ve hangi oranda nerelere harcama yaptığı tespit edilmiştir. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi' nin borçlanma kalemleri özellikle incelenmiş, hangi işler için ne kadar borçlandığı, bununla hangi projeleri gerçekleştirdiği ve sonuçta ne kadar borç yükü kaldığı rakamlarla ortaya konmuştur.
Keywords: Yerel Yönetimler_Türkiye_İstanbul