BRICS-T Ülkelerinde Risk Priminin Belirlenmesinde Ülke Kredi Notları ve Kredi Temerrüt Swapı Primlerinin Karşılaştırmalı Analizi - OKUR, MUSTAFA (My University, 2020)
Kredi notlarının uluslararası piyasalardan sağlanan fonların maliyetleri üzerinde ciddi etkileri vardır. Bu bakımdan, özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından kredi notlarının güvenilirliği ve tarafsızlığı çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı ülke ve kurumlara ait kredi notlarının ne kadar gerçek durumu yansıttığını, değerlendirme süreçlerinin ne kadar şeffaf olduğunu ve ne derece güvenilir olduğunu ortaya koymaktır. Kredi notlarının etkisinin araştırılması amacıyla; BRICS-T ülkelerinin makroekonomik verileri, CDS primleri ve bankacılık-finans endeksleri alınarak; notların değişim öncesi ve sonrası değerlendirilmiş, tablo ve grafikler yardımıyla analiz edilmiştir. Bu aşamada kredi notlarının bankacılık sektörüne etkisini analiz etmek amacıyla; her ülkeden halka açık bankalar seçilmiş, bu bankaların hisse fiyatları ve mali oranlarındaki değişim incelenerek, banka ve ülke notu birlikte değerlendirilmiştir. Çalışmada kredi derecelendirme notları yerine CDS primlerindeki hareketlerin dikkate alınmasının, ülkenin ve bankanın kredi güvenilirliğini daha gerçekçi bir şekilde yansıttığına dair görüşler aktarılmıştır. Yapılan analizlerin sadece Türkiye ile sınırlandırılmaması, analizlere BRICS ülkelerinin de katılması çalışmayı gerek ulusal gerekse uluslararası literatürdeki diğer çalışmalardan farklılaştırmaktadır.

Sovereign credit ratings have a significant impact on the costs of funds obtained from _x000D_ international markets. In this respect, the reliability and impartiality of credit ratings are very _x000D_ important, especially for developing countries. The aim of this study is to reveal how real the credit _x000D_ ratings of countries and institutions reflect the existing situation, how transparent and reliable _x000D_ the evaluation processes are. In order to investigate the effect of credit ratings; macroeconomic _x000D_ data, CDS premiums and banking-finance indices of BRICS-T countries were evaluated before and _x000D_ after the rating changes and analyzed with the help of tables and graphs. At this point, in order _x000D_ to analyze the impact of credit ratings to the banking sector; the selected public bank’s and _x000D_ country’s ratings were evaluated by analyzing the change in share prices and financial ratios of _x000D_ these banks. It was evidenced that movements in CDS premiums reflect the credit reliability of _x000D_ countries and the banks more realistically than the credit ratings. By extending the scope of the _x000D_ study with BRICS countries we differentiated if from the previous literature. In this regard, also an _x000D_ international dimension was added to the study.
A Comparative Analysis of Country Ratings and Credit Default Swap Premiums in Determining Risk Premium in BRICS-T Countries