Ameliyathane hemşirelerinin öz duyarlılıkları ve birey merkezli perioperatif bakım arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi - Uzun, Ece (My University, 2024)
Amaç: Bu araştırma ameliyathane hemşirelerinin öz duyarlılıkları ile birey merkezli perioperatif bakım verme düzeylerinin belirlenerek aralarındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipteki araştırmanın örneklemini üç farklı hastanede çalışmakta olan 349 ameliyathane hemşiresi oluşturdu. Veriler, 01/ 09/ 2023-01/ 12/ 2023 tarihlerinde araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemiyle ortalama 15 dakika içerisinde elde edildi. Verilerin toplanmasında Bireysel Özellikler Veri Formu, Öz Duyarlılık Ölçeği ve Birey Merkezli Perioperatif Hemşirelik Ölçeği kullanıldı. Ameliyathanede 3 aydan kısa süre çalışan hemşireler araştırmadan dışlandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, güvenirlik analizi, parametrik testler, bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson Korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin öz duyarlılıkları 3,46±0,59, birey merkezli perioperatif hemşirelik puanı ise 80,4±11,2 olarak tespit edildi. Öz duyarlılığın alt boyutlarından öz sevecenlik, paylaşımların bilincinde olma, öz yargılama ile birey merkezli perioperatif hemşirelik düzeyi arasında ve öz duyarlılık düzeyi ile birey merkezli perioperatif hemşirelik alt boyutlarından bilgi paylaşımı arasında anlamlı ilişki saptandı (p<0,05). Her iki ölçeğin alt boyutları arasında pozitif korelasyon ilişkileri saptandı (p<0,05). Cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, meslekte çalışma süresi, ameliyathanede çalışma süresi ve iletişim eğitimi almış olmak hem öz duyarlılığın hem birey merkezli perioperatif hemşireliğin farklı alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı etkiye sahipti (p<0,05). Sonuç: Öz duyarlılık seviyesi ve birey merkezli perioperatif bakım arasında pozitif bir ilişki olduğu, bireysel özellikler ve mesleki hayata ilişkin özelliklerin bu kavramlar üzerine etkisinin olduğu tespit edildi. Öz duyarlılık düzeyini yükseltecek girişimler ameliyathane hemşirelerinin bakım davranışlarını olumlu yönde etkileyebilir.

Objective: This study was conducted to evaluate the relationship between operating room nurses' self-compassion and their level of person-centered perioperative care giving. Materials and Methods: The sample of the descriptive and correlational study consisted of 349 operating room nurses working in three different hospitals. The data were obtained by the researcher through face-to-face interviews on 01/ 09/ 2023-01/ 12/ 2023 within an average of 15 minutes. Sociodemographic Data Form, Self-Compassion Scale and Person-Centered Perioperative Nursing Scale were used to collect the data. Nurses working in the operating room for less than 3 months were excluded from the study. Descriptive statistical methods, reliability analysis, parametric tests, t test in independent groups, one-way analysis of variance and Pearson Correlation analysis were used in the analysis of the data. Results: The nurses' self-compassion and person-centered perioperative nursing scores were 3,46±0.59 and 80.4±11.2, respectively. A significant correlation was found between self-compassion, awareness of sharing, and self-judgment, which are sub-dimensions of self-sensitivity, and person-centered perioperative nursing level, and between self- compassion level and information sharing, which is a sub-dimension of person-centered perioperative nursing (p<0.05). Positive correlations were found between the sub-dimensions of both scales (p<0.05). Gender, age, educational level, and length of employment had statistically significant effects on different sub-dimensions of both self- compassion and person-centered perioperative nursing (p<0.05). Conclusion: It was determined that there was a positive relationship between the level of self- compassion and person-centered perioperative care, and that sociodemographic characteristics and characteristics related to professional life had an effect on these concepts. Interventions to increase the level of self-compassion may positively affect the care behaviors of operating room nurses.
Evaluation of the relationship between operating room nurses' selfsensitivity and person-centered periop
Keywords: birey merkezli bakım Perioperative care; Cerrahi hemşirelik; öz duyarlılık; Perioperatif bakım; person-centered care; self-compassion; Surgical nursing