Bâb-ı defterî başmukataa Kalemi Ahkâm defter Ahkâm defteri (1612-1617) (inceleme – metin) - Küçük, Ülkü (My University, 2017)
Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Maliyeden Müdevver Defterler Tasnifi 9824 numarada kayıtlı Başmukataa Kalemi Ahkâm defteri, Sultan I. Ahmed döneminde 1612-1617 yılları arasında Tuna nehri kıyısındaki şehir ve kasabalarda mukataa sisteminin işleyişi hakkında kıymetli bilgiler vermektedir.

9824 Başmukataa Ahkâm Defteri gives appreciated records about modus operandi of system of mukataa between 1612 and 1617 in the era of Ahmed I in Tuna territories. These judgements given by department of finance on behalf on sultan reflects us way of treatment inTuna territories.
Keywords: ahkâm; ahkâm Ottoman; başmukataa; Bütçe; defterdar; iltizam; Maliye; mukataa; Osmanlı; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Siyaset ve yönetim; Tuna