Çocuklarda pasif sigaraya maruziyetin serum kotinin düzeyi ile değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 1998)
Tütün dumanı, iç ortamlarda bulunan insan sağlığı açısından en önemli ve yaygın çevresel kirleticidir. Türkiye 'de çocukların % 75'inin sigaranın potansiyel zararlı etkilerine maruz kaldığı saptanmaktadır. Bu çalışmada 196 ilkokul çocuğunda, ebeveynlerin sigara içme alışkanlıkları hem, anket hem de objektif bir ölçüm olan serum kotinin düzeyi ile belirlenmiştir. Çocuklar, ailelerin sigara içme alışkanlıklarına göre dört gruba ayrılmıştır. Serum kotinin düzeyleri sigaraya maruz kalan grupta, maruz kalmayanlara göre istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Ayrıca pasif sigaraya maruziyet ile bu maruziyeti etkileyebilecek ebeveynlerin eğitim durumu, ev kalabalıklığı gibi bazı faktörler arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ebeveynlerin sigara içme alışkanlıkları ile eğitim durumları arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bununla birlikle, çocukların serum kotinin düzeyleri ile ev kalabalıklığı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.