Müzelerde pazarlama ve İstanbul müzelerinin interaktif pazarlama uygulamaları - Özkan, Harika Nazlı (My University, 2010)
MÜZELERDE PAZARLAMA VE İSTANBUL MÜZELERİNİN İNTERAKTİF PAZARLAMA UYGULAMALARI Müzelerde pazarlama, artan rekabet çevresinde önem kazanmaktadır. Günümüzde, müzelerin asıl amacı sadece tarihi ve kültürel mirası korumak, saklamak ve sergilemek değildir. Değişen ve gelişen çevreye uyum sağlamak amacıyla, müzeler yeni teknik ve yöntemlere başvurmalıdır. Bu yöntemlerden birisi, interaktif pazarlama araçlarının kullanılmasıdır. Bu yaklaşımla, müze ziyaretçi memnuniyetini sağlanabilmekte ve müze bağışlarını arttırabilmektedir. Böylece müzeler, ziyaretçilerine kaynaklarını hizmet olarak sağlayabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, müzelere interaktif pazarlama karmasını nasıl adapte edildiğini belirlemektir. Geliştiren yaklaşım, dinamik, üç boyutlu model üzerinde İstanbul’da görüşmeyi kabul eden müzelerde interaktif mecralarının pazarlama iletişimi karması içerisinde verilen önem ağırlıklarının; müze misyonu, ziyaretçi odaklılık ve finansal kaynaklara uygunluğu açılarından belirlenmesidir. Birinci boyutta, müzeler doğru şeyler yapıp yapmadığının tespiti, ikinci bölümde finansal kaynaklar içerisinde bu şeylerin önemi, üçüncü bölümde ise, kalite açısından doğru bir şeyler yapıyor olup olmadığı tespit edilmektedir. Kurulan model sonucunda, ortaya çıkan durum tespiti ile müze yöneticilerine öneriler sunulmaktadır. zelerde Pazarlama, İnteraktif Pazarlama, Müze Misyonu, Finansal Kaynaklar, Ziyaretçi Memnuniyeti

MUSEUMS MARKETING AND APLICATIONS OF ISTANBUL’S MUSEUMS INTERACTIVE MARKETING Marketing in museum has become particularly important in the increasingly competitive environment in which the musuem operate. Nowadays, the main purpose of museums is not only to protect, keep and exhibit historical and cultural inheritance. Museums should apply new technics and methods to endure in the developing and changing environment. One of these methods is using interactive marketing methods. With this approach museums can supply visitor satisfaction and convict them to visit and to donate. So that they can provide resource to service visitors. The purpose of this study was to determine how to adapt interactive marketing mix approach in museums which accepted to participate to survey The approach developed and used a dynamic, three-dimensional model that tracks interactive applications in Istanbul’s museums portfolio on their contribution to mission, money, and merit. The first dimension measures whether the organization is doing the right things; the second, whether its significance portion of the financial instruments; and the third, whether it doing things right in terms of quality. As a result of the model, with due resulting re suggestions to museum manager is provided. Museums, Museums Marketing, Interactive Marketing, Museum Missions, Financial Statements, Visitors Satisfaction
Keywords: Müzecilik_İstanbul; Müzeler; Pazarlama_Müzecilik; Şehirler ve Kasabalar_İstanbul_Müzecilik