Okul öncesi eğitim kurumlarında yöneticilerin kişilik özellikleri ile toplam kalite yönetimi ilişkisi - Ünal, Selma (My University, 2000)
Bu araştırma Toplam kalite yöneticisi özellikleri ile yönetici kişilik özellikleri arasında bir ilişki var mıdır? sorusuna cevap aramak amacı ile yapılmıştır.Araştırma 1998-1999 öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. İlişkisel tarama modeline göre yapılan araştırmanın evrenin İstanbul İli sınırları içinde bulunan okulöncesi eğitim kurumları, örneklemi ise okul türlerine göre tabakalanmak üzere küme örneklem tekniği ile seçilmiş 705 yönetici oluşturmuştur. Araştırmanın veri toplama aşamasında yöneticilerin yönetici kişilik özelliklerini belirlemek için Ergin tarafından geliştirilen Yönetici Kişilik Özellikleri Ölçeği, toplam kalite özelliklerini belirlemek içinde Ergin tarafından geliştirilen Toplam Kalite Yöneticisi Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca kişisel ve kurumsal bilgilerin toplanması için Yönetici Anketi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular aşağıda sıralanmıştır. Toplam kalite yöneticisi özelliğinin genel ve alt özellikleri ile yönetici kişilik özelliğinin genel ve alt özellikleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r= .67, p<.01). Aranan yönetici kişilik özellikleri arttıkça istenen toplam kalite yöneticisi davranışlarının gösterilmesi de artmaktadır. Yani Yöneticinin; Öncülük, Problem çözme, Özgüven, Karar yapısı, İnsana değer verme, Takım ruhu, Dış görünüş özellikleri olumlulaştıkça Planlama, Takım çalışması, Geliştirme, Uygulama, İletişim, Değerleme süreçlerindeki davranışları Toplam kalite yönetimine daha uygun duruma gelmektedir.

This research was carried out to find out if there was any relationship between the characteristics of total quality administrator and personality characteristics of administrators in general. This research was conducted 1998-1999 academic years. The population of the research formal of preschools administrator in Istanbul and sample was consisted of 705 administrator of these school which were chosen by cluster sampling techniques. The data about the personality ch. of the administrator was collected by using Administrator Personality Characteristics Scale (APCS) and the data about total quality administrator characteristics was also collected by using Total Quality Administrator Scale (TQAS) both developed by Ergin. Some other demographic was also collected by using Administrator Questionnaire. Some of the major findings are; there is a significant (r;p) relationship between the tqa characteristics, in subscale levels and a.p.c. When the expected characteristics of administrator gets higher in quality the behaviours the tq administrator became more useful. When the problem solving, leadership decision patterns, team working, psychal appearance characteristics became dominant the other characteristic such as on planning, team working, development, practicing, communication and equalisation processes become more suitable for the tq adm.
Keywords: Eğitim; Okul idaresi ve yönetimi; Okul organizasyonu ve yönetimi; Okul yöneticileri; Okulöncesi eğitimi-Toplam Kalite Yönetimi