Kent konseyi kadın meclisleri üzerine bir değerlendirme: Silivri ve Şişli kent konseyi kadın meclisleri - GÜRSOY HAKSEVENLER, BETÜL HANDE; AKPINAR, AYDIN (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, yerel yönetimlerin en önemli katılım araçlarından biri olan kent konseylerini, kadın meclisleri boyutundan incelemektir. İstanbul’un iki farklı parti tipolojisine ve nispeten uzun dönemdir aktif bir kent konseyine sahip Şişli ve Silivri ilçe belediyeleri çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır. Sosyal bilimlerde nitel analiz yöntemlerinden anket ve mülakat tekniklerine başvurulan çalışmada Silivri Belediyesi ve Şişli Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclislerinde (KKKM) bulunan, bulunmuş ve mecliste etkili olmuş 40 kişi ile 40 anket ve 25 mülakat çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar kent konseyine dahil olma, katılım, kurum içi yönetişim, kent konseyinin belediye ile ilişkisi ve özerklik başlıkları altında değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda, katılımcıların kent konseyine dahil oluşunda kurum temsili, arkadaş-sosyal çevre etkisi ve ekonomik çıkarların etkili olduğu, kent konseylerinin yerel katılım konusunda etkili bir organ olduğu, konsey içerisinde alt meclislerin oluşturulmasında demokratik bir süreç izlendiği, ayni destek konusunda belediye ile iyi ilişkiler kurduğu ve kararlarında özerk hareket edebildiği gözlemlenmiştir. Bu bulguların yanı sıra çalışma kapsamındaki iki KKKM arasında yapılan çapraz analizlerde Şişli Belediyesi KKKM’de katılımda gönüllülük esasının daha ön plana çıktığı ve meclis içi alınan kararlarda daha demokratik bir süreç izlendiği, Silivri Belediyesi KKKM’de ise ekonomik kaygıların ve siyasi vesayetin etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma, kent konseylerinin deneyimleri ve yapılarından ziyade bir alt meclis olan kadın meclislerini kapsaması nedeniyle literatüre özgün bir katkı sunmaktadır.

The aim of this study is to examine the city councils, one of the most important participation tools of local governments, from the perspective of its women's councils. Şişli and Silivri district municipalities, which have two different party typologies and an active city council for a relatively long period of time, constitute the scope of the study. In the study, in which survey and interview techniques, which are among the qualitative analysis methods in social sciences, were applied. 40 questionnaires and 25 interviews were conducted with 40 people who were in Silivri Municipality and Şişli Municipality City Council Women's Assemblies (CCWA) and were influential in the assembly. The results obtained as a result of the study were evaluated under the titles of being included in the city council, participation, internal governance, the relationship of the city council with the municipality and autonomy. The findings show that the representation of the institution, the effect of friends-social environment and economic interests are effective in the participation of the participants in the city council, the city councils are an effective organ in local participation, a democratic process is followed in the formation of the lower councils within the council, good relations with the municipality regarding in-kind support. It was obtained that CCWA can act autonomously in its own decisions. In addition to these findings, in the cross analyzes made between the two CCWA within the scope of the study, it was observed that the voluntary principle of participation in Şişli Municipality CCWA was more prominent and a more democratic process was followed in the decisions taken within the council, while economic concerns and political tutelage were effective in Silivri Municipality CCWA.This study makes a unique contribution to the literature because it covers women's councils, which is a lower assembly, rather than the experiences and structures of city councils.
Keywords: City Councils; Women's Councils; Local Participation; Governance; Kent Konseyleri; Kadın Meclisleri; Yerelde Katılım; Yönetişi