Emzirme başarısı ve emzirme öz-yeterlilik algısının tekil ve çoğul doğumlarda karşılaştırılması - Gültekin, Büşra (My University, 2019)
emzirme öz yeterlilik algılarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı tipte olup, İstanbul ilinde bir eğitim ve araştırma hastanesinde Ocak 2018 ile Nisan 2018 tarihleri arasında 50 tekil, 50 çoğul bebeğe sahip anne ile yapılmıştır. Araştırmaya katılan anneler postpartum ilk 24-48 saat içerisinde taburculuk öncesinde değerlendirilmiştir. Veri toplama aracı olarak; anne ve bebeklere ait bilgilerin olduğu Kişisel Bilgi Formu, Emzirme Özyeterlilik Ölçeği ve LATCH Emzirme Tanılama Ölçüm Aracı Değerlendirme Yönergesini kullanılarak annelerin emzirme başarıları ve emzirme öz yeterlilik algıları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Araştırmamızda tekil ve çoğul doğum yapan annelerin emzirme başarısı ve öz yeterliliklerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmüştür (p<0,001). Tek bebeğe sahip anneler LATCH’tan 8,92 ± 0,82, EÖYÖ’nden 62,34 ± 5,82 alırken, çoğul bebeğe sahip anneler LATCH’tan 7,62 ± 1,12, EÖYÖ’ den 51,46 ± 6,06 almıştır. Tekil doğum yapan annelerin bebeklerini tek seferde emzirme süresi ortalaması 19,38 ± 5,05 dakika, çoğul bebeğe sahip annelerin ise 13,30 ± 4,61 dakika olarak hesaplanmış olup, gebelik türü bazında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,001). Sonuç: Emzirme başarısı ve öz yeterlilik algısının, tekil doğum yapmış annelerde çoğul doğum yapan annelere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.

Objective: This study was conducted to compare breastfeeding successes and breastfeeding self-efficacy perceptions of mothers with single and multiple babies.Method: Our study was descriptive and comparative type and it was conducted between January 2018 and April 2018 in a training and research hospital in Istanbul with 50 singleton and 50 plural having a baby mothers. The mothers participating in the study were evaluated before the discharge in the first 24-48 hours postpartum. As a data collection tool; Breastfeeding success and breastfeeding self-efficacy perception of mothers were compared using Personal Information Form, information of mother and infant, EÖYÖ (breastfeeding self-sufficiency scale) and LATCH Breastfeeding Diagnostic Measurement Tool Evaluation Directive.Results: In our study, there was a statistically significant difference in breastfeeding success and self-efficacy of mothers who had singular and multiple births (p<0,001). Mothers with single babies received 8,92 ± 0,82 of LATCH, 62,34 ± 5,82 from breastfeeding self-efficacy scale, while mothers with multiple babies received 7,62 ± 1,12 from LATCH and 51,46 ± 6,06 from breastfeeding self-efficacy scale. The mean duration of breastfeeding of babies of single births was 19,38 ± 5,05 minutes, and the number of mothers with multiple babies was 13,30 ± 4,61 minutes and there was a statistically significant difference in terms of pregnancy type (p<0,001).Conclusion: Breastfeeding success and self-efficacy perception were found to be higher in mothers with single birth than in mothers with multiple births.
Keywords: Breastfeeding success; Çoğul bebek; Çoğul doğum; Emzirme başarısı; Emzirme öz yeterlilik; Multiple babies; Multiple births; Singular birth; Tekil doğum Breastfeeding self-efficacy