İşgörenlerin örgütsel sosyalleşme düzeylerinin işten ayrılma eğilimleriyle ilişkisi ve bir araştırma - Yıldırım, Sertaç (My University, 2014)
İŞGÖRENLERİN ÖRGÜTSEL SOSYALLEŞME DÜZEYLERİNİN İŞTEN AYRILMA EĞİLİMLERİYLE İLİŞKİSİ VE BİR ARAŞTIRMA Bu araştırmanın amacı perakende sektöründeki çalışanların örgütsel sosyalleşme düzeyleri ile işten ayrılma eğilimleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evrenini, Türkiye’de perakende sektöründe faaliyet gösteren iki firmanın çalışanları oluşturmaktadır. Örneklem grubunu kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen, firmaların İstanbul Avrupa Yakasında bulunan genel müdürlüklerindeki çalışanlar oluşturmaktadır. Toplam 293 kişiye anket gönderilmiş, 202 geçerli ankete ulaşılmış ve değerlendirmede 202 anketin verilerinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS Statistics 21.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Örgütsel sosyalleşme faktörleri ile işten ayrılma eğilimi faktörü arasında hipotezler oluşturulmuştur. Korelasyon analizi sonucunda her iki firmada da örgütsel sosyalleşme faktörlerinden iş arkadaşları desteği ile işten ayrılma eğilimi faktörü arasında anlamlı bir ilişkinin var olduğu ortaya çıkmıştır. Regresyon analizi sonucunda da araştırmanın yapıldığı firmaların birinde örgütsel sosyalleşme faktörlerinden sadece iş arkadaşları desteğinin işten ayrılma eğilimini istatistiki olarak etkilediği bulunurken, diğer firmada örgütsel sosyalleşme faktörlerinin işten ayrılma eğilimi faktörünü etkilemediği bulunmuştur. tsel Sosyalleşme, İşten Ayrılma Eğilimi

THE RELATIONSHIP BETWEEN LEVEL OF EMPLOYEES ORGANIZATIONAL SOCIALIZATION AND EMPLOYEE TURNOVER TRENDS AND A RESEARCH The purpose of this study is to investigate the relationship between the employee turnover trends with the employees organizational socialization level. The main subject of this study consists of two companies which operates in the retail sector in Turkey.Sample group consists of employees working at the headquarters of the companies both in european and asian sides of Istanbul. These (employees) are selected using convenience sampling method. In total, 293 questionnaries were sent, 202 of them were valid and 202 questionnaire’ s datas were used in assessment studies. The data were analyzed in SPSS Statistics 21.0 programme. Correlation and regression analysis were used in analyzing the data. Hypotheses were generated between the employee turnover trends with the employees organizational socialization level. As a result of correlation analysis; there is a significant relationship between the support of colleagues with the tendency factor of the severance in both companies. As a result of regression analysis; only collegues support from organizational socialization factors has a stastistical impact on tendency of severance in one of the companies. However as a result of studies for the other company , the organizational socialization factor has no impact on the tendency of the severance. Organizational Socialization, Turnover Trends
Keywords: İşletme; Örgüt Sosyolojisi; Örgütsel Davranış; Örgütsel Değişim; Personel; Sosyal Değişim