Forecasting the number of GSM phone subscriptions in Turkey market - Özgür, S. Gazi (My University, 2001)
TÜRKİYE PAZARINDA GELECEKTEKİ GSM ABONE SAYISININ TAHMİN EDİLMESİ Mobil telekomünikasyon endüstrisi şu anda kritik bir geçiş süreci yaşamaktadır. GSM servisi veren firmalar yalnızca kapsama alanı, kapasite ve abone sayısını arttırıp genişletme konusunda değil aynı zamanda yaptıkları işin vizyonuyla ilgili olarak da önemli stratejik kararlar almak durumundadırlar. GSM uluslararası standart koyucu kuruluşların gözetimi altında geliştirilmiş açık bir standarttır. 1980 li yılların sonlarında GSM ilk geliştirlmeye başlandığında mobil iletişim sektöründen bir çokları standartların çok fazla olduğunu düşündüler. Araştırmacılar GSM 'ye gereksiz yere çok fazla özellik konduğunu, bir çoğunun hiç kullanımın olmayacağını söylediler. Bugün artık bu söylenenlerin yanlışlığı görülmüştür. GSM 100 den fazla ülkede kurulu durumdadır ve giderek de sayısı artmaktadır. Her ay yeni GSM ağları kurulmakta ve 2001 yılının sonuna kadar 130 ülkede 300 operatörün toplam 300 milyon aboneye ulaşacağı tahmin edilmektedir. GSM 'nin özellikleri operatörler tarafından geniş biçimde uygulanmakta ve bugünkü rekabetçi ortamda çok çeşitli hizmetlerin verilmesini sağlamaktadır. GSM 'nin veri aktarma yetenekleri müşterilerine mobil bağlanabilirlik sunmak isteyen bilgisayar ve yazılım sağlayıcılar tarafından da kullanılmaktadır. Türkiye'de gelecekteki GSM abone sayısının tahmininde parabolik model yanında doğrusal model ve üssel model de denenmiştir. Bu modellerin performansları MAPE, MAD ve MSE ölçüleri kullanılarak karşılaştırılmıştır. Daha sonra eldeki verinin ilk kısmı atılarak kalan verilerle Y=C*1/ XA fonksiyonu kullanılarak tahmin yapılmıştır.

FORECASTING THE NUMBER OF GSM PHONE SUBSCRIPTIONS IN TURKEY MARKET The mobile communications industry is currently at a critical transition stage. Operators are facing important strategic choices, not only about extending coverage, capacity and growing subscriber numbers, as has been the case in the past, but also concerning the vision they have for their business. GSM is an open standard system, developed under the auspices of international telecommunications standards bodies. At the time GSM was first developed in the late 1980s many in the mobile communications industry felt that the standard was over-specified. Critics said that too much capability had been designed into it, most of which would never be used. Today those critics have been proven wrong. GSM is established in over 100 countries worldwide, and growing. New GSM networks are being established every month, and it is predicted that the standard will be established in more than 130 countries with 300 operators and a combined subscriber base of 300 million by the year 2001. GSM features are being widely implemented by operators, and enabled them to offer highly differentiated services in what is an increasingly competitive environment. GSM data capabilities are also being welcomed by computer and software vendors looking to provide mobile connectivity to their customers. While forecasting the number of GSM phone subscribers in Turkey Market, quadratic model, exponential model and linear model are tried. Among the three models the quadratic model worked best in terms of MAPE, MAD and MSD figures. Then, by using truncation on the data and using the function Y =C*1/ XA forecast are made.
Keywords: Endüstri Mühendisliği; Telefon-cep Telefonları