Vergi borcunun sona ermesi - Kılnamaz, Naci Gökhan (My University, 2002)
Kamu görevlerinin yürütmek zorunda olan devlet bu hizmetin finansmanını vatandaşlarına getirdiği vergi ödeme yükümlülüğünden sağlamaktadır. Devlet açısından toplanması gereken bir gelir ya da alacak olan vergi, vatandaşlar açısından devlete ödenmesi gereken bir borçtur. Bu borç vergi kanunlarında belirtilen durumların doğması halinde devlet tarafından vatandaşlardan istenmektedir. Vatandaşlar da devlet il aralarındaki bu vergilendirme sürecinin normal işleyişine göre borçlarını ya da diğer bir deyişle vergilerini ödeyerek sonlandırmaktadırlar. Ancak, durum her zaman böylemidir? Vergi borcu her zaman bu şekilde mi sona ermektedir...Uygulamada vergi borcunun sona ermesine sebep olan diğer haller nelerdir? İşte bizim çalışmamızın konusu da kanunlarda belirtilmiş durumların gerçekleşmesi halinde doğan bu vergi borcunun nasıl ve ne şekilde sona erdiğidir. Yukarıda belirtildiği gibi gerçekten de vergi borcunun sona ermesi Türk vergi mevzuatında değişik durumlarla gerçekleşmektedir. Vergi borcu, borçlu olan vatandaşın gerçekleştireceği fiillerle, devlet tarafından gerçekleştirilen fiillerle, her ikisinin birlikte yapacağı fiillerle ya da kendiliğinden sona ermektedir. Çalışmamızda Türk vergi mevzuatına ait bütün vergi kanunları, vergi hukuku kitapları, süreli yayınlar ve sirküler raporlardan yararlanarak bu durumlar ve bu durumlara ilişkin uygulamada yer alan tüm kural ve esaslar belirtilmeye çalışılmış ve uygulamada rastlanan sorunlar da tespit edilerek bunlara da çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Hukuk; Mali hukuk; Vergiler_Türkiye