İstanbul menkul kıymetler borsasında ocak ayı etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Menkul kıymet piyasalarındaki dönemselliklerin araştırılması etkin piyasa hipotezi hakkında bazı soru işaretlerinin oluşmasına neden olmaktadır. Dönemsellikler hakkında yapılan çalışmalar arasında Ocak ayı etkisi önemli bir yer tutmaktadır. Ocak ayı etkisinin sebepleri hakkında çeşitli açıklamalar bulunmakla birlikte en fazla vergi indirimi hipotezi araştırma konusu yapılmaktadır. Bu hipoteze göre vergi indiriminden yararlanmak isteyen yatırımcılar Aralık ayında hisse senetlerinden oluşan zararlarını vergi indirimi ile karşılamaya çalışmaktadırlar. Ocak ayında ise düşük fiyattaki hisse senetleri alarak kar etmektedirler. Bu çalışmada İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında Ocak ayı etkisinin var olup olmadığı araştırılmaktadır. Çalışma kapsamında Ocak 1989 ile Aralık 2006 tarihleri arasındaki 215 adet aylık getiri incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda İMKB’de Ocak ayı etkisi bulunamamıştır.

There are some questions of validity of Market Efficiency Theory because of the findings about the seasonalities. January effect is one of most studied subject in the literature. Tax reduction is the mostly used hypothesis to explain the January effect. According to the hypothesis: investors, who tried to get a tax reduction, are the main cause of the January effect. Investors are selling the stocks in December and make some loses and reduce the quantity from the tax. In January they buy stocks and make increase price and make profit. In this study January effect for ISE is tested starting from January 1989 and December 2006, 215 monthly returns. There is no evidence to prove the January effect in ISE.
Effect in Istanbul stock exchange
Keywords: İktisat; İşletme