İnsan kaynakları uygulamaları ve psikolojik güçlendirmenin kurum performansı üzerindeki etkisinde kurumsal girişimciliğin aracı rolü - Abdurahmanlı, Lala (My University, 2018)
Bu araştırmada, insan kaynakları uygulamaları, psikolojik güçlendirme, kurumsal girişimcilik ve kurumsal performans arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu doğrultuda, insan kaynakları uygulamaları ve psikolojik güçlendirmenin kurumsal performans üzerinde etkisinde kurumsal girişimciliğin aracı rolü olup olmadığı sorusuna yanıt aranmıştır. Bu amaçlarla İstanbul ilinde faaliyet gösteren farklı sektör ve büyüklükteki 150 özel sektör çalışanları üzerinde anket gerçekleştirilmiştir. Çalışmada korelasyon, hiyerarşik regresyon ve faktör analizlerinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kurumsal girişimcilik ile insan kaynakları uygulamaları ve psikolojik güçlendirme arasında pozitif birivilişki belirlenmiştir. Ayrıca insan kaynakları uygulamalarından ücretlendirme, iş analizi, iş tasarımı ve planlamanın kurumsal performans üzerinde etkisinde kurumsal girişimcilik boyutlarından kendini yenilemenin aracı bir değişken olduğu tespit edilmiştir.Yapılan analizler sonucunda kurumsal girişimcilik ile insan kaynakları uygulamaları ve psikolojik güçlendirme arasında pozitif bir ilişki belirlenmiştir. Ayrıca insan kaynakları uygulamalarından seçme ve yerleştirme, ücretlendirme ve yan hakların, iş analizi, iş tasarımı ve planlamanın kurumsal performans üzerinde etkisinde kurumsal girişimcilik boyutlarından kendini yenilemenin aracı bir değişken olduğu tespit edilmiştir. Özetle, araştırma bulgularına göre, insan kaynakları uygulamalarının kurumsal performansı arttırmada kurumsal girişimciliğin aracı rolü olduğu ortaya konmuştur.

In this study, the relationship between human resources practices, psychological empowerment, corporate entrepreneurship and corporate performance are examined. In this respect, the mediating role of corporate entrepreneurship in the impact of human resources practices and psychological empowerment on corporate performance has been investigated.A survey was conducted on 150 private sector employees of corporates from different sectors and sizes operating in the province of Istanbul within the scope of these purposes. Correlation, hierarchical regression and factor analysis were used in the study. As a result of the analyses, a positive relationship was found between corporate entrepreneurshipviand human resources practices and psychological empowerment. In addition, it has been noted that self- renewal from the corporate entrepreneurship dimensions is a mediator variable in the impact of compensation, job analysis, job design and planning in human resources practices on corporate performance.As a result of the analyses, a positive relationship was found between corporate entrepreneurship, human resources practices and psychological empowerment. In addition, it has been determined that the self-renewal from the dimensions of corporate entrepreneurship is the mediator in the impact of recruitment, compensation and benefits, job analysis, job design and planning on corporate performance. In conclusion, according to the research findings, it has been revealed that human resources practices have a mediatory role in increasing corporate performance in terms of corporate entrepreneurship.
Keywords: Business enterprises; Corporate Entrepreneurship; Corporate governance; Corporate Performance; Entrepreneurship; Girişimcilik; İnsan Kaynakları Uygulamaları; Kurumsal Girişimcilik; Kurumsal Performans Human Resources Practices; Kurumsal yönetim; Personel yönetimi; Personnel management; Psikolojik Güçlendirme; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Psychological Empowerment; Ticari teşebbüsler; Turkey; Türkiye