Çok kanallı perakendecilikte fiyat farklılaştırması ve tüketici adil fiyat algısı - Köse, Gözde Güsan (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, markalı ürünlerin farklı satış kanallarında fiyat farklılaştırma uygulamalarına ilişkin farkındalığın, tüketici fiyat adaleti algısı üzerindeki etkisinin incelenmesi ve fiyat adaleti algısıyla tüketici tepkileri arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılmasıdır. Ayrıca, farklı satış kanallarındaki tüketici fiyat beklentisinin tüketici fiyat adaleti algısı üzerindeki etkisinin incelenmesi de hedeflenmiştir.Bu çalışma, keşifsel ve nedensel olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Amaç dâhilinde belirlenen değişkenler arası nedenselliğin incelenmesi amacıyla 600 kişiyle yüz yüze anket yöntemi uygulanarak veriler toplanmış ve Yapısal Eşitlik Modeli kurulup hipotezler test edilmiştir. Araştırma bulguları detaylı bir şekilde sunulmuş̧ olup çalışmanın sonunda, bulgular neticesinde akademi ve iş dünyası için önerilerde bulunulmuştur.

The purpose of this study is to examine the effect of sales channel based price differentiation awareness on perceived price fairness of consumers and reveal the relationship between the perceived price fairness and consumer reaction. It is also aimed to examine the effect of consumer price expectation from different sales channels on perceived price fairness of consumers.The study consists of two phases, exploratory and causal. For the purpose of examining the causality between the variables determined within the aim, data were collected by applying personal interview method on 600 students. Structural Equation Model was established and hypotheses were tested. The findings of the research were presented in detail, and implications for academic and the business world have been raised at the end of the study.
Keywords: Consumer behavior; Çok Kanallı Perakendecilik; Fiyat Adaleti Algısı; Fiyat ayarlama; Fiyat Farklılaştırması; Fiyatlandırma; Management; Marketing; Pazarlama; Price Differentiation; Price Fairness Perception; Price regulation; Pricing; Structural Equation Model; Tüketici davranışı; Yapısal Eşitlik Modeli Multi-Channel Retailing; Yönetim