Eğitim bölgeleri ve norm kadro uygulamalarının eğitim olanaklarının geliştirilmesine etkisi - Güler, Şaban (My University, 2002)
Bu araştırmada; MEB'na bağlı resmi kurumlardaki öğretmen ve idareciler arasında; eğitim bölgeleri, eğitim kurulları ve norm kadro uygulamalarını, idareci ve öğretmenler tarafından değerlendirmesi yapılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Anket İstanbul da bulunan resmi ilköğretim okulları ve her düzeydeki resmi ortaöğretim kurumlarında görevli öğretmenler arasından örneklem yoluyla seçilmiş 530 sınıf, branş öğretmeni ve idarecilere uygulanmıştır. Bu okullar ve öğretmenler tesadüfi örneklem yoluyla seçilmiştir. Anket İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tüm okullara dağıtılmış olup, her ilçeden ikişer okul öğretmenlerine uygulanmıştır. Anket 3 bölümden oluşturulmuştur. Birinci bölümde kişisel bilgileri içeren 6 soru, ikinci bölümde norm kadroya ilişkin on beş soru ve son olarak eğitim bölgelerinin içeren on yedi sorudan oluşmaktadır. Bu çalışma 8 bölümden oluşmaktadır. Yapılan değerlendirme sonunda; İdareci ve öğretmenler arasında eğitim bölgesi ve norm kadro uygulamalarının eğitim olanaklarının geliştirilmesine etkisi konusunda belirgin farklılıklar ortaya çıkmıştır. Araştırmanın bazı sonuçları ise, erkek denekler bayanlara oranla daha fazla bilgiye sahiptirler. Fakat norm kadrodan erkek denekler daha fazla etkilenmişlerdir. Okul öğrenci kurulları yoluyla öğrencilerin karara katılması mesleki kıdem arttıkça denek desteği azalmıştır. Getirilen öneriler ise; Eğitim bölgelerinde is ve işlemler zamanında eksiksiz yapılması için personel olarak desteklenmeli, Koordinatör okullara Müdür Yardımcısı ve Memur verilmelidir. Eğitim bölgeleri hukuksal açıdan idari sistem içinde açık anlaşılır bir yere oturtulmalıdır. Görevi ve iş tanımları eğitim bölgelerine uygun yeniden düzenlenmelidir. Uygulamadan haberdar olunduğu oranda denekler olumlu görüş bildirmiştir. Bu nedenle hizmetiçi eğitim yoluyla yönetmeliğin özü kavratılmalıdır. Norm kadro uygulaması tüm kamu personeline uygulanmalıdır. Hakim savcı, asker ve polis eşlerine de uygulatılmalıdır.

İn this research, the education districts, education committees, norm staff applications are evalued by the directors and teachers among the school directors and teachers in state schools of the Minister of Education. In this research, scanning method is used. The survey is carried out among 530 classes, schools teachers, and school directors of the state schools in İstanbul by the way of sampling. The survey is delivered tı every school by the Head Office of Education and it is applied to the teachers of every two school in each province. The survey consists of three parts. In the first part, there ars six questions about personal information, in the second part, there are fifteen questions about the norm staff and in the third part, there are seventeen questions about education districts. This study consists of eight parts. As a result, the influence of teachers and directors on the application of education districts and norm staff in improving the education opportunities differs specifically. Some important results of the survey are; men have more information than women but they are affected by the norm staff more than women. School student committees let the students participate in decisions. As their seniority increases the support and the will of the subjects in the survey decreases. There are some suggestions given: The personnel should be supported so that they could do all the works regularly and completely . The need of Deputy Headmasters and officials in coordinator schools should be met. Legally the management system of National Education should be clear and understood easily. The jobs and their definitions sholuld be regulated according to the educations districts. The subjects of survey have positive views when they knıw the applications. Becaues of this, the importance of the regulations should be Taught by in-service training. The norm staff should be applied to all the civil servants. The Spouse of judges, advocates, soldiers and police should be treated in the same way.
Keywords: Eğitim; Eğitim Sistemleri