Genç futbolcularda futbol antrenmanlarına katılımın yaşam becerilerine etkisinin incelenmesi - Birtürk, Atılay (My University, 2025)
Amaç: İnsan, tabiatı gereği toplum içinde yaşamaya ihtiyaç duyar ve varlığını sürdürmek için diğer insanlarla etkileşime girer. Toplumun temelini oluşturan gençlerin de yaşamlarını yönetmeleri ve farklı yaşam olaylarına uyum sağlamaları için çok çeşitli yaşam becerilerine sahip olmaları gerekmektedir. Gençler arasında popüler bir boş zaman etkinliği olarak kabul edilen sporun, yaşam becerilerinin geliştirilmesi için elverişli bir ortam sunduğu ifade edilmektedir. Bu çalışma, futbol takımlarında futbol antrenmanlarına katılan genç futbolcuların yaşam becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma evrenini 2022-2023 futbol sezonunda İstanbul ilindeki profesyonel ve amatör futbol takımlarının altyapılarında lisanslı olarak futbol oynayan (13-18 yaş arası) 1179 sporcu oluşturmaktadır. Çalışmada elde edilen verilerin analizi SPSS 25 paket yapılmıştır. İstatistiksel analizlerden önce verilerin dağılımlarının normal olup olmadığını tespit etmek için basıklık ve çarpıklık katsayıları incelenmiştir. Varyansların homojenliği için de Levene testi yapılmıştır. Parametrik verilere ait bağımsız değişkenlerin ikili karşılaştırmalarında t-testi (independent sample), ikiden fazla grup karşılaştırmaları ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile test edilmiştir. Gruplar arası farkın kaynağını belirlemek için post-hoc testlerden Scheffe testi yapılmıştır. Çıkan sonuçların istatistiksel anlamlılık derecesi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Cinsiyete, takımda oynama durumuna, spor yapma yılına, yaşamının çoğunu geçirdiği yere, anne eğitim durumuna, aile tutumuna, aile gelir durumuna ve okul başarı durumuna göre birçok yaşam becerisi alt boyutlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmanın neticesinde, futbol antrenmanlarına katılımın genç futbolcularda zaman yönetimi, iletişim, amaç belirleme, takım çalışması, sosyal beceriler ve duygusal beceriler gibi birçok yaşam becerisini geliştirdiğine dair bulgular elde edilmiştir.

Objective: Humans are inherently social creatures and need to live in a community to survive and interact with others. As the foundation of society, young people also need to have a wide range of life skills to manage their lives and adapt to different life events. Sport, which is considered a popular leisure activity among young people, is said to provide a suitable environment for the development of life skills. This study was conducted to examine the life skills of young football players participating in football training in football teams in terms of various variables. Materials and Methods: The research universe consists of 1179 athletes (aged 13-18) who are licensed to play football in the youth teams of professional and amateur football teams in Istanbul province in the 2022-2023 football season. The data obtained in the study were analyzed using the SPSS 25 package program. Before the statistical analyzes, skewness and kurtosis coefficients were examined to determine whether the data distributions were normal. Levene test was also performed for the homogeneity of variances. For parametric data, independent t-tests (independent sample) were used for pairwise comparisons of independent variables, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used for comparisons of more than two groups. Scheffe test was used as a post-hoc test to determine the source of the difference between groups. The level of statistical significance of the results was accepted as p<0.05 Results: Significant differences were found in many life skill subdimensions according to gender, playing status in the team, years of sports participation, place where he/ she spent most of his/ her life, mother's education level, family attitude, family income status and school achievement status. Conclusion: The study found that participation in football training contributes to the development of many life skills in young football players, including time management, communication, goal setting, teamwork, social skills, and emotional skills.
Investigation of the effect of participation in football trainings on the life skills of young football players
Keywords: antrenman Sports; Beden eğitimi ve antrenman; Egzersiz; Exercise; football; Football players; futbol; Futbolcular; genç futbolcu; life skills; Physical education and training; Spor; training; Turkey; Türkiye; yaşam becerileri; young football player