Basamak teorileri açısından dini gelişim, inanç gelişimi ve eğitimi - Osmanoğlu, Cemil (My University, 2007)
BASAMAK TEORİLERİ AÇISINDAN DİNİ GELİŞİM, İNANÇ GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ Bir dini gelişim konusu olan inanç gelişimi, kendine has merkezi konumu dolayısıyla din eğitiminde öncelikli bir yere sahiptir. Bu çalışmada basamak teorileri olarak adlandırılan temel gelişim teorileri merkeze alınarak, genel olarak dini gelişim ve özelde inanç gelişimi ele alınmıştır. İnanç gelişiminde en önemli modellerden birisi olan James W. Fowler’ın İnanç Gelişimi Basamakları Teorisi örnek olarak incelenmiştir. Gelişimsel psikolojinin verileri ve dini gelişim psikolojisi araştırmalarında elde edilen bulgular nispetinde inanç gelişimi olgusu ele alınmış ve yaşlara göre inancın geçirdiği değişimler incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı, inanç gelişiminde etkili olan unsurları ve bu unsurların boyutlarını ortaya koymaktır. Araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmanın amaç ve önemiyle ilgili değerlendirmelerin yapıldığı problem, amaç ve araştırmanın sorularına, araştırmanın sınırlılıklarına ve araştırmaya yönelik bilinmesi gerektiği düşünülen bazı kavramlara yer verilmiştir. Aynı şekilde ana gelişim teorileri de ilk bölümde incelenmiştir. İkinci bölümde inanç gelişimi konusu irdelenmiş, ayrıca, din eğitimine önemli vurgular yapılmıştır. Son olarak Türkiye’de yapılan gelişimsel temelli çalışmalar tanıtılmıştır.

ACCORDİNG TO STAGES THEORİES RELİGİOUS DEVELOPMENT, FAİTH DEVELOPMENT AND HİS EDUCATİON Faith development, a religious development subject, for her central special to the herself location become to a preceding place at religion education. In this investigation, stages theories while taking offence the center while becoming the main development theories which are make become, private faith development to the hand has been take. James F. Fowler’s faith development model which becomes from the more important at Faith Development Models to be investigated exemplarily. Developmental psychology investigates their datum and religious development psychology sieves discovers a faith development fact at her proportion at the hand a forehead and the changes which the faith passed according to the ages. This study aims manifesting the factors which are effective in the faith development and pronouncing the power of these factors in general. The study includes two chapters. In the first chapter, the aim and the significance of the study are taken up together with the problems and some difficulties faced through the period of research. Some crucial concepts are also introduced in the first chapter. Main developmental theories are to be discussed in the first chapter likewise. In second chapter, faith development subject are investigated, furthermore, important accent are to be made to religious education. Finally, some important works that to be made with developmental basic in Turkey are presented.
Keywords: Din Eğitimi; İnanç_Din; İslam Dini