Türkiye'deki Afgan Göçmenlerin Fırsat ve Zorluklarına Yönelik Bir Analiz - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Nüfus hareketlerinin tarihi bireylerin ve toplumun daha iyi yaşam arzusu nedeniyle insanlık tarihi kadar eskiye gider. Göç farklı dönemlerde, çeşitli nedenlere bağlı olarak değişikl şekilde gelişmiştir. Kökelik, savaş, demokratik baskı, işgücü ve mekândaki farklı baskı nedenleri ile göç edilen yerlerin cazibe durumları göçün nedenleri oluşturmuştur. Bu çalışmada Afganların Türkiye'ye göç nedenlerini ve göçmenlerin mevcut durumunları ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda Afgan göçünün fırsat ve zorlukları betimsel ve analitik çerçevede incelenmiştir. Makalenin analizi göç teorileri yöntemleri çerçevesinde itici ve cazibe etkisi çerçevesindeyeni bir bakış oluşturulmuştur. Bilgiler ulusal ve uluslararası göç ve göçmen organizasyonlarından, basılı ve dijital veri kaynaklarından faydalanılarak elde edilmiştir. Afganistan'da uzun süredir devam eden savaş binlerce Afgan’nın dünyanın farklı bölglerine göç ettirmişti. Türkiye Asya ülkeleri ve Avrupa ülkeleriyle stratejik ve jeostratejik geçiş noktası durumundadır. Bu durum iç-dış göç şeklinde yasal ve yasadışı olarak devam etmektedir. Özellikle Avrupa ülkelerine gitmek isteyen Afganlar için her yıl binlerce mülteci Türkiye'ye göç etmektedir. Türkiye'de yaşayan Afganlar kimlik sahibi olmasına bağlı olarak bazı eğitim, sigortalı çalışma ve sağlık imkânlarından faydalanmaktadır.

The history of population movements goes back to the history of humanity due to the desire of individuals and society to live better. Migration hasbeendeveloped in different periods due to various reasons. The originality, war, democratic pressure, labor force and different pressure in space, attractiveness of the placeshavebeen the reasons for migration,respectivley. The purpose of writing this article is to show the migration of Afghans to Turkey by analyzing the situation for immigrants. Their opportunities and challenges during migration were examined by both descriptive and analytical methods.Itsapproachanalysis is based on the usageof related immigration theoriesincludingravenstein's theory of repulsion and gravity(new security theory), which has been used in immigration data collection from international immigration organizations and library in thefield area. Afghanistanhas been involved inwar fora few decades, and thousands of Afghans have migrated to countries around the world especiallyEuropean countries.Each year,thousands of refugees migrate to Turkey for spacialpurposes.Turkeyprovides someopportunities and challenges for Afghanssuch as studying,employement andinvestmentopportunities. However,working permission and health insurance with nokimlik(ID card) isnot possible for them.
AN ANALYSIS OF OPPORTUNITIES AND CHALLENGES TOWARDS THE AFGHAN IMMIGRANTS IN TURKEY