Tüketici triatlon yarışı öncesi ve sonrasında sporcularda toparlanma sürecinin otonom sinir sistemi, güç ve postural salınım parametreleriyle incelenmesi - Sükuti, Murat (My University, 2024)
Amaç: Araştırmanın ilk amacı reflektif işaretleyicisiz tek kamera sisteminin postural salınım ölçümlerinin geçerlik ve güvenirlik analizini gerçekleştirmektir. Araştırmanın ikinci amacı ise triatlon yarışı sonrasında toparlanma süreci takibi için farklı izleme yöntemlerini, otonom sinir sistemi, sıçrama yüksekliği ve postural salınım parametreleriyle, incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada iki çalışma yürütülmüştür. Geçerlik ve güvenirlik çalışmasına yaşları yaşları 30 ± 6,6 olan 31 sağlıklı gönüllü katılmıştır. Dört farklı statik denge testi sırasında eş zamanlı olarak reflektif işaretleyicisiz tek kamera sistemi ve altın standart ölçüm cihazı olarak Kistler® marka 9260AA6 model kuvvet platformu aracılığıyla postural salınım verileri toplanmıştır. Statik denge testleri 2’şer kez tekrarlanmıştır. Geçerlik analizi için kuvvet platformu ve kamera sistemi postural salınım parametrelerine Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Güvenirlik için her denge testinin 1. ve 2. ölçümlerine sınıf içi korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Toparlanma çalışmasına en az 2 yıldır düzenli dayanıklılık sporu yapan 6 kişi gönüllü olmuştur. Çalışmaya katılan sporculara bir hedef müsabaka göz önünde bulundurularak ölçüm döngüsü planlanmıştır. Ölçüm döngüsü yarıştan 5 gün önce başlayarak yarışma gününü ve sonraki 5 günü kapsamıştır. Ölçüm döngüsü boyunca her gün sabah uyandıktan hemen sonra dinlenim durumu kalp hızı değişkenliği (KHD) verisi Polar® H10 cihazı ile toplanmıştır. Postural salınım ve güç parametreleri ölçüm döngüsü boyunca her gün, varsa antrenmandan önce, yarışma günü ise yarışmadan önce toplanmıştır. Postural salınım için dört farklı statik denge testi, güç için ise “counter-movement jump” (CMJ) protokolü uygulanmıştır. Tekrarlı ölçümlerin analizi için Friedman testi kullanılmıştır. Bulgular: Geçerlik ve güvenirlik çalışmasında postural salınım parametrelerinden salınım indeksi dört test için de geçerli ve güvenilir bulunmuşken salınım uzunluğu ise güvenilir olarak bulunmuştur (p<0,05). Toparlanma çalışmasında ise ortalama RR ve salınım uzunluğu değerleri yarış sonrası 1. günde baz değerlere göre sırasıyla düşüş ve artış göstermektedir (p<0,05). Sonuç: Reflektif işaretleyicisiz tek kamera sistemi postural salınım ölçümü için geçerli ve güvenilirdir. KHD ve postural salınım parametreleri toparlanma takibi için kullanılabilir.

Objective: The first aim of the study is to analyse the validity and reliability of postural sway measurements of a single camera system without reflective markers. The second aim of the research is to investigate various recovery monitoring methods after a triathlon race. Materials and Methods: Two studies were conducted in this thesis. Thirty-one healthy volunteers, aged 30 ± 6,6, participated in the validity and reliability study. Postural sway data were collected simultaneously during four different static balance tests using a single camera system without reflective markers and a Kistler® 9260AA6 model force platform. The static balance tests were repeated twice. For validity, we performed Pearson correlation analysis to the postural sway parameters of the force platform and camera system. For reliability, we performed intraclass correlation analysis on the first and second measurements of each balance test. Six individuals who have been regularly participating in endurance sports for at least two years volunteered for the recovery study. We planned a measurement cycle for the athletes participating in the study, taking into account a target competition. The measurement cycle began five days prior to the competition and continued for the following five days. Resting heart rate variability (HRV) data were collected each morning using a Polar® H10 device. Postural sway and power data were collected daily before training sessions and before the competition on the day of the event. Four different static balance tests were used to measure postural sway, and a counter-movement jump (CMJ) protocol was used to measure power. The Friedman test was used for the analysis of repeated measurements. Results: The study on validity and reliability found that the sway index parameters were valid and reliable for all four balance tests, while the sway length parameters were only reliable (p<0.05). In the recovery study, mean RR values decreased and sway length values increased compared to baseline values on post-race day 1 (p<0.05). Conclusion: In conclusion, the single camera system without reflective markers is a valid and reliable method for postural sway assessment. The HRV and postural sway parameters can be used for recovery monitoring.
Investigation of recovery of athletes before and after exhaustive triathlon race via autonomic nervous system, power and postural sway parameters
Keywords: Health; heart rate variability; jump height; kalp hızı değişkenliği; postural salınım Recovery; postural sway; Sağlık; sıçrama yüksekliği; Spor; Sport; Toparlanma