JOb embeddedness in relation with different socio demographic characteristics - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Bu çalışmada “İşe Gömülmüşlük” kavramı ele alınarak demografik deşikenlerle ilişkisi incelenmiştir. Gömülmüşlük sosyolojide kişiler arasındaki etkileşimleri açıklarken, kurum açısından bireyin kalma ya da ayrılma niyeti ile ilişkilendirilebilir. İşe gömülmüşlük ise, çalışanları halen çalışmakta oldukları işte devamlarını sağlayan tüm unsurlar olarak tanımlanabilir. Teoride üç boyut içerisinde ele alınmaktadır: bağlantı, uyma ve fedakarlık. Çalışmada Mitchell, ve arkadaşlarrının [5] işe gömülmüşlük ölçeği kullanılmıştır. Öncelikle ölçeğin tanımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Analizlerde “kuruma bağlı fedakarlık”, “topluluğa uyma & topluluğa bağlı fedakarlık”, “kuruma uyma & yönetim felsefesi” ve “kuruma-işe uyma” olarak adlandırılan dört boyuta ulaşılmıştır. Demografik değişkenler açısından yapılan analizlerde “kuruma bağlı fedakarlık” boyutunun erkekler, “topluluğa uyma & topluluğa bağlı fedakarlık” boyutunun bekarlar açısından daha anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca aile kökleri yaşadıkları toplulukta olanların “topluluğa uyma & topluluğa bağlı fedakarlık”; yakın çevresinde arkadaşları olmayan ya da çok az olanların da genel olarak “işe gömülmüşlük”, “topluluğa uyma & topluluğa bağlı fedakarlık” ve “kuruma uyma & yönetim felsefesi” faktörlerine daha çok anlam yükledikleri görülmüştür.-

This study aims to analyze job embeddedness in terms of its relationship with demographic variables. Embeddedness in sociology refers to interaction between people whereas it refers to intent to leave or stay in organization studies. Moreover, job embeddedness refers to all the factors that lead people to stay in their organizations. In theory it is considered in three dimensions namely, fit, links and sacrifice. In this study, the job embeddedness inventory developed by Mitchell and his colleagues [5] is used. The exploratory and confirmatory factor analyses are conducted. As a result of the analysis, four factors “Organization related sacrifice”, “Fit to community & Community related sacrifice”, “Fit to organization and Management Philosophy” and “Fit to organization and task” have been revealed. As a result of analyses with demographic variables, for males “Organization related sacrifice” and for singles “Fit to community & Community related sacrifice” have been found to be more significant. Employees were found to show more “fit to community & community related sacrifice” when their family roots were in the same community. However, employees were found to show higher “job embeddedness”, “higher fit to community & community related sacrifice” and “fit to organization - management philosophy” if only a few or none of their close friends were nearby.
İşe gömülmüşlük kavramının farklı sosyo demografik değişkenlerle ilişkisi