Hz. Peygamber’ in doğumu ile ilgili rivayetlerin değerlendirilmesi - Demiryürek, Erol (My University, 2001)
TEZ ÖZETİ Hz. Peygamber'in Doğumu ile ilgili Rivâyetlerin Değerlendirilmesi adlı tezimizin girişi bölümünde kaynaklarımız hakkında bilgi verdikten sonra Kur'an-ı Kerim'de diğer Peygamberlerin doğumlarıyla ilgili olarak verilen bilgilere değindik ve Hz. Peygamber'in müjdelenmesiyle ilgili rivâyetleri inceleyerek giriş bölümünü sonuçlandırdık. Tezimizin birinci bölümünde Hz. Abdullah ile Hz. Âmine'nin evlenmesiyle ilgili rivâyetlerle Hz. Âmine'nin hâmileliği ve bu hâmilelikte yaşanan olağandışı olaylarla ilgili rivâyetleri inceledik. Bu rivâyetlerin önemli bir bölümünün apokrif; yani uydurma olduğu neticisine ulaştık. İkinci bölümde Hz. Peygamber'in doğum tarihiyle ilgili rivâyetleri araştırdık. Bu rivâyetlerin daha sahih gördüğümüz önemli bir bölümü, Hz. Peygamber'in doğum tarihini gün, ay ve yıl olarak belirleyebilmemizi sağlamıştır. Üçüncü ve son bölümümüzde Hz. Peygamber'in doğumu sırasında ve doğumdan hemen sonra Mekke'de, dünyada ve kâinatta yaşanan olağanüstü müşahedelerle ilgili rivâyetleri çeşitli yönlerden inceledik. Sonuç olarak tezimiz Hz. Peygamber'in doğumuyla ilgili somut târihi bilgilerin doğrulanabilir bir nitelikte olduğunu; fakat onun doğumuyla ilgili olarak olağanüstü olayların meydana geldiğini haber veren rivâyetlerin önemli bir bölümünün sağlam bir dayanaktan yoksun olduğu neticesini ortaya koymuştur.
Keywords: Din; Gulât-ı Şîâ (Gâliyye fırkaları); HADİSLER; HZ. MUHAMMED, 571-632; İslam Dini; İslam mezhepleri ve reform hareketleri; Peygamberler