Sporcu temsilciliği uygulamalarında hukuki problemler (Futbol örneği) - Pehlivanoğlu, Özcan (My University, 2010)
Derleme yöntemiyle gerçekleştirilen bu araştırmada Spor Menajerliği (Temsilciliği)nin her açıdan tanımlanması, Türkiye Futbol Federasyonu ve Profesyonel Türk Futbol Tarihinin tarihi geçmişi ile bugünkü durumları, bazı Avrupa ülkelerinin futboldaki tarihsel süreci, mevcut yapıları, yönetim şekilleri incelemiş ve kulüp, sporcu ve spor menajerliği (temsilciliği) uygulamaları dönemsel olarak kanun, yönetmelik ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun hukuki mevzuatı içerisinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Profesyonel Futbol’da uygulanan yönetim ve spor menajerliği uygulamaları, hukuki mevzuat, uygulamalar ve yargı kararları açısından faydalı ve zararlı yönleriyle ortaya konulmuş ve uygulamada yaşanan somut gerçekler karşılaştırılmak suretiyle bir sonuca varılmaya çalışılmıştır. Türk Spor Hukukunda, “Sporcu Temsilcisi” olarak tanımlanmış bulunan Spor Menajerliği uygulaması, profesyonel sporcuların para kazanmak amacıyla yaptıkları spor dalında, kendi lehlerine veya aleyhlerine doğabilecek çok önemli sonuçların alınmasında ve sporcuları verecekleri kararlarda hedeflerine ulaşmayı kolaylaştırmada büyük etkiler doğurmaktadır. Bu nedenle bu araştırma sonucunda Profesyonel Türk Futbolunda, spor menajerliği (temsilciliği) nin önemi, hukuki mevzuattaki yeri, uyuşmazlık sonucu verilen kararların sporcular, spor menajerliği (temsilciliği) ile varsa bunların kulüplere etkileri değerlendirilmeye ve konu ile ilgili öneriler sunulmaya çalışılmıştır. Menajerlik, Hukuki Problem, Spor

In the following research which is made by compiling method, definition of the sports management from every aspect, condition of Turkish Football Federation and Professional Turkish Football History in present and in the recent history, administration methods, existing forms and historical processes of some european countries are examined and applications of football clubs, sportsman and sportsman agents are tried to be evaluated in terms of law, regulation and legal legislation of Turkish Football Federation. Management and sportsman agent applications used in Professional Football are introduced in terms of application and court decisions with beneficial and destructive points and by comparing the crude facts faced in applications, a result is tried to be composed. In Turkish Sports Law, sportsman agent application, while professional sportsmans purpose of being in a branch is to earn Money, has great effects on results which can be pros and cons for them and causes effects which help them make decisions to reach their purpose. For this reason. As a result of this reseacrh, in Professional Turkish Football, importance of sportman agent, its place in the legal legislation and effects of decisions made as a result of disagreement, on sportsman, sportsman agent and their effects on football clubs if exist, are evaluated and opinions about subject are tried to be present. Agent, Legal Problems, Sports
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Futbol_Hukuk; Spor Hukuku; Spor_Hukuk