Bitkisel baskının keçe üzerine uygulanma yöntem ve teknikleri - Deveci, Melike (My University, 2025)
Bitkisel baskının keçe üzerine uygulanma yöntem ve teknikleri. Bu çalışmada, bitkisel baskı tekniklerinin doğal malzemeler üzerine uygulanması, tarihsel gelişimi, kullanılan yöntem ve teknikleri, deneysel süreçler içinde ele alınmıştır. Araştırmanın temel amacı; ekolojik tekstil uygulamalarının bir kolu olan bitkisel baskının, farklı yüzeylerde ortaya çıkardığı kimyasal ve görsel sonuçları incelemek, bu sonuçları teknik ve estetik açıdan değerlendirmek ve yöntemler arasında karşılaştırmalar yapmaktır. İpek, pamuk ve keçe hammaddeli kumaşlar gibi doğal yüzeyler üzerinde gerçekleştirilen bitkisel baskı uygulamaları ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Özellikle keçe üzerine bitkilerin bıraktığı izler incelenerek keçe örnekler üzerindeki çalışmalar yoğunlaştırılmıştır. Bitkisel baskının tarihi kökenleri, kullanılan araç ve gereçler, ayrıca yöntemsel çeşitlilik incelenerek denemeler yapılmıştır. Özellikle tataki-zome (döverek boyama), buhar rulo boyama, gömme boyama, gün ışığında bekletme ve pas boyama (rust dyeing) gibi tekniklerin süreçleri ve etki farklılıkları incelenmiştir. Araştırmanın deneysel kısmında ise, farklı yaprak, çiçek ve tohumların doğal kumaşların üzerine uygulanmasıyla elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Çalışmada kullanılan bitkilerin baskı yüzeyinde bıraktıkları renkler, izler, doku etkileri özellikleri izlenmiş olup, her bitki türünün baskıya katkısı ayrı ayrı kayıt edilmiştir. Ayrıca bulgular, yöntemler arasında karşılaştırmalı olarak ele alınarak hangi tekniğin hangi yüzeylerde daha kalıcı veya estetik sonuçlar verdiği yapılan denemeler sonucu elde veriler kayıt edilmiştir. Bitkisel baskıyı çağdaş sanat anlayışı içinde kullanan sanatçılardan India Flint, Irit Dulman, Bahar Bozacı, Beste Bonnard ve Merina Lanari’nin çalışmaları incelenmiştir. Bu sanatçıların ekoprint uygulamalarında kullandıkları bitkiler, teknik seçimleri ve elde ettikleri sonuçlar üzerinden, bitkisel baskının günümüz sanatındaki yeri ve katkılarından yararlanılmıştır. Sonuç bölümünde, bitkisel baskı tekniğinin hem yaratıcılık açısından hem de ekolojik sürdürülebilirlik bağlamında önemli bir yöntem olduğu vurgulanmıştır. Doğal malzemelerin ve bitkilerin doğrudan sanat üretim sürecine dahil edilmesi, çevre ile uyumlu, özgün ve kalıcı eserler ortaya çıkarmaktadır. Çalışmanın hem tekstil hem de görsel sanatlar alanında bitkisel boyama tekniklerine katkı sağlayacak bir kaynak niteliği taşıdığı ve gelecek araştırmalara ışık tutacağı düşünülmektedir

Application methods and techniques of herbal printing on felt This study examines the application of botanical printing techniques on natural materials, addressing their historical development, methodological diversity, and experimental processes. The primary objective is to investigate the chemical and visual outcomes of botanical printing—recognized as a branch of ecological textile practices—on different surfaces, to evaluate these results from both technical and aesthetic perspectives, and to compare the effectiveness of the methods.Experimental applications were conducted on natural fabrics such as silk, cotton, and felt, with particular emphasis on the impressions plants leave on felt surfaces. The historical origins of botanical printing, the tools and materials employed, and various methods were explored through practice-based research. Specifically, the processes and distinctive effects of techniques such as tataki-zome (pounding dyeing), steam bundle dyeing, burial dyeing, solar dyeing, and rust dyeing were analyzed. In the experimental section, diverse leaves, flowers, and seeds were applied to natural textiles, and the resulting colors, imprints, and textures were systematically recorded. Each plant species was evaluated individually, while the outcomes were comparatively examined across different techniques to determine which methods produced more durable or aesthetically effective results on specific surfaces. Furthermore, the study reviewed the works of contemporary artists such as India Flint, Irit Dulman, Bahar Bozacı, Beste Bonnard, and Merina Lanari, focusing on their plant selections, methodological approaches, and the artistic results they achieved. These case studies highlight the contribution of botanical printing to contemporary art practices. The findings underline the significance of botanical printing as a method that fosters creativity while promoting ecological sustainability. The direct integration of natural materials and plants into the artistic production process generates environmentally harmonious, original, and enduring works. This research is therefore considered a valuable resource for both textile and visual arts, offering insights that may inform future studies on botanical dyeing and printing techniques
Application methods and techniques of herbal printing on felt
Keywords: Bitkisel baskı; Doğal baskı; Doğal malzeme; Ecological printing; Ecoprint; Ekolojik baskı; Ekoprint; Felt; Felt work; Felting; Keçe; Keçe yapımı; Keçecilik; natural material; Natural printing; Plant printing; sustainability; sürdürülebilirlik; Technique; Teknik; Tekstil baskıcılığı; Textile printing