İSTANBUL VE ST. PETERSBURG ŞEHİRLERİNİN YÖNETİM YAPISI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME - (:unkn) unknown (My University, 2017)
İlk olarak XIX. Yüzyıl'ın ortalarında Londra'da ortaya çıkan "metropoliten şehir" kavramıyla beraber, şehir tanımları da farklı bir yapıya kavuşmuştur. Metropoliten kavramını, bir ülkenin veya bir bölgenin çevresindeki yerleşim yerlerine ekonomik ve toplumsal yönlerden hâkim olan ve genellikle ülkenin başka ülkelerle her türlü ilişkisinin sağlandığı en önemli şehri olarak tanımlamak mümkündür. Dünya genelinde büyük şehirlerin yönetim yapıları, küçük şehirlerin yönetim yapılarından farklılık göstermektedir. Bu durumun doğal bir sonucu olarak, büyükşehirleri yönetmedeki zorluklar zamanla yeni özel yönetim yapılarının oluşmasına zemin hazırlamıştır. Nüfus yoğunluğu ve alan genişlikleri göz önüne alındığında çalışmaya konu edinilen İstanbul ve St. Petersburg şehirleri de birer metropol özelliği göstermektedirler. Türkiye ve Rusya arasında, komşuluk ilişkilerine dayanan başta siyasi, tarihi, kültürel, ekonomik, sosyolojik ve daha birçok sahadaki yakınlıktan söz etmek mümkündür. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilere katkı sağlaması noktasında, akademik araştırmaların ne kadar büyük bir öneme haiz olduğu herkesçe malumdur. Özellikle şehir, şehircilik, şehir yönetimi vb. konulardaki karşılaştırmalı çalışmaların yetersizliği bu incelemenin yapılmasına zemin oluşturmuştur. Bu bağlamda, "İstanbul ve St. Petersburg Şehirlerinin Yönetim Yapısı Üzerine Karşılaştırmalı Bir İnceleme" başlıklı bu çalışmada, iki farklı merkezi yönetim kültüründen gelen İstanbul ve St. Petersburg şehirlerinin metropoliten şehir yönetimi ve şehircilik anlamındaki yönetim yapılarının rolü karşılaştırılmalı bir bakış açısıyla ele alınmıştır

First the emergence of the “Metropolitan City” concept in mid XIX. th century London, definition of cities gained a different meaning. It’s possible to define the metropolitan concept as one of the most important cities of the world that dominates a countries or rural settelments economiclly or socially and as a center that countries establish ties with other states. Generally large cities managment is different than the small ones. As a natural consequence of this situation, diffuculties of large cities managments, pave a way for new particular management concepts. When one considers the population density and the field with of İstanbul and St. Petersburg, subjets of this work, It’s possible to see that these are metropolitan cities. It is possible to mention about chiefly the political, historical, cultural, economical, sociological closeness and in many more fields which are based on the neighboring relationships between Russia and Turkey. It is known by everyone how important the academic studies are in terms of contributing to the relationships between Turkey and Russia. In particular, the insufficiency of the comparative studies such as city, city government, urbanisation etc. has established a foundation to the investigation of these kind of studies. In this scope, within this study that is called "A Comparative Investigation on the Administrative Structure of the cities of Istanbul and St. Petersburg” coming from two different central governing cultures, the role of the administrative structures of those cities have been examined in terms of the metroplitan city governing and urbanisation
A COMPARATIVE INVESTIGATION ON THE ADMINISTRATIVE STRUCTURE OF THE CITIES OF ST. PETERSBURG AND ISTANBUL
Keywords: Kültürel Çalışmalar; Coğrafya; Tarih; Beşeri Bilimler; Siyasi Bilimler; Kamu Yönetimi