Arap dilbilimcilerine göre dillerin kaynağı meselesi - Demir, Ramazan (My University, 2008)
ARAP DİLBİLİMCİLERİNE GÖRE DİLLERİN KAYNAĞI MESELESİ Dilin kaynağı nedir sorusu insanın zihninde hep merak uyandırmış ve onu bu konuda araştırma yapmaya yöneltmiştir. İslam tarihinde de çok erken sayılabilecek bir dönemde bu soruya Arap Dili bilginlerce cevap aranmıştır. İşte bu çalışmada Arap Dilbilimcilerine Göre Dillerin Kaynağı Meselesi incelendi. Araştırmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte araştırmanın amacı, yöntemi, kaynakları ve günümüzde konuyla ilgili olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca kavramsal çerçeve başlığı altında lafız, anlam, adlandırma (vađ‘), delâlet dil ve konuşma kavramları açıklanmış; dil-düşünce ile dil-toplum ilişkisi üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, Arap dilbilimcileri dışında dilin doğuşuyla ilgili olarak yapılan tartışmalar genel bir çerçeve içerisinde incelenmiştir. İkinci bölümde öncelikle Arap dilbilimcileri arasında dilin doğuşu ile ilgili olarak ortaya çıkan temel teoriler onları savunan bilginlerin görüşleri bağlamında kronolojik bir sırayla incelenmiştir. Dilin kaynağı meselesi lafız-anlam ilişkisi ve Kur’ân’da konunun tartışılmasına dayanak teşkil eden ayetler bağlamında da incelenmiştir. Bu sebeple bu bölümde mesele bu boyutlarıyla da işlenmiştir. Sonuçta elde edilen bulgular özetlenmiştir.

THE ISSUE OF THE SOURCE OF LANGUAGES ACCORDİNG TO THE ARAB LINGUISTS The question “What is the source of language?” has always arose curiosity in human mind and made him do some research about this question. Also in the history of Islam, relatively in a very early period, Arab linguists looked for an answer to this question. In this research, the source of language is examined according to the Arab Linguists. Our research includes an introduction, two parts and a conclusion. In our introduction part, the purpose and the method of the research are indicated and some information is given from the recent works about our research topic. Also, under the title of conceptual circle, the concepts of word, meaning, naming (wađ‘), reference, language and speaking concepts are explained and the relation between language-thought and language-society is focused. In the first part, the discussions made by linguists (except Arabic linguists) about the source of language are generally examined. In the second part, firstly, basic theories about the source of language between Arab Linguists are examined in a chorolonogical order with the thought of the linguists defending these theories. The issue of the source of language is examined on the basis of word-meaning relation and verses in Quran causing a discussion as well. Therefore, the issue is also examined in these ways. In conclusion, the results we have are summerized.
Keywords: Arap Dili; İslam Dini