Etnik çatışmalarda etnik kimlik faktörünün rolü ve önemi : Kıbrıs örneği - Savaş Çakmakcı, Gülşah (My University, 2024)
Bu tez çalışmasının amacı, 2004 Annan Planı sonrası dönemde Kıbrıslı Rum siyasilerin söylemlerinde Kıbrıs Sorunu anlatısının nasıl olduğunu ve bu söylemlerin toplumun kolektif belleğini nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Araştırmanın verileri, 2004 yılından günümüze kadar gelen Rum cumhurbaşkanlarının siyasi söylemlerinden ve Kıbrıs Meclisi’nde görev yapmış ve hala yapmakta olan 10 milletvekili ile yapılan derinlemesine mülakatlardan oluşmaktadır. Bu bağlamda, 2004 yılından başlamak üzere günümüze kadar gelen 4 cumhurbaşkanının önem arz eden günlerde yaptıkları konuşmalar detaylı olarak incelenmiş ve araştırma sonucunda elde edilen veriler söylem analizi ve içeriksel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Milletvekilleri ile yapılan derinlemesine mülakatlar sonucu elde edilen veriler ise içeriksel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Rum siyasilerin söylemlerinde ve milletvekilleri ile yapılan görüşmelerde, Kıbrıs Sorunu anlatısı, Kıbrıs Sorunu’nun çözümüne yönelik beklentiler, Türkiye ve Türk algısı, gelecek algısı, kolektif bellek teorik çerçevesi içerisinde analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına bakıldığında, Kıbrıslı Rum siyasilerin Kıbrıs Sorunu’nda iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon temelinde bir çözüm istedikleri, Türkiye’yi ve Türkleri ötekileştiren söylemleri benimsedikleri, sorunun çözülememesinin sorumlusu olarak Türkiye’yi gördükleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca Rum siyasilerin her yıl belli tarihlerde ritüelist bir şekilde gerçekleştirdikleri anma törenleri, resmi ve dini bayramlar, kutlamalar, yıldönümleri gibi pratiklerdeki söylemleriyle toplumun kolektif belleğine müdahale ettiği sonucuna varılmıştır.

The aim of this thesis is to reveal what the narrative of the Cyprus Problem was in the discourses of Greek Cypriot politicians in the post-2004 Annan Plan Era and how these discourses affected the collective memory of the society. The data of the research consists of the political discourses of the Greek presidents from 2004 to the present and in-depth interviews with 10 deputies who served and still actively serve in the Cyprus Parliament. In this context, the speeches made by the four presidents on important days, starting from 2004 until today, were examined in detail and the data obtained were analyzed by discourse analysis and contextual analysis methods. The result data which is obtained from in-depth interviews with MPs were analyzed using the contextual analysis method. In the discourses of Greek Cypriot politicians and in the interviews with MPs, the narrative of the Cyprus Problem, expectations for the solution of the Cyprus Problem, Turkey and Turkish perception, perception of the future, collective memory were analyzed within the theoretical framework. When the findings of the research are examined, it has been revealed that Greek Cypriot politicians want a solution to the Cyprus Problem on the basis of a bi-communal and bi-regional federation, they adopt discourses that marginalize Turkey and the Turks, and they see Turkey as responsible for the problem not being resolved. In addition, it was concluded that Greek Cypriot politicians intervened in the collective memory of the society with their discourses in practices such as commemoration ceremonies, official and religious holidays, celebrations and anniversaries, which they carry out ritualistically on certain dates every year.
The role and importance of the ethnic identity factor in ethnic conflicts : The Cyprus case
Keywords: 1960-; Collective Memory; Cyprus; Cyprus, Northern; Ethnic relations; Etnic Conflict; Etnic identity; Etnik Çatışma; Etnik ilişkiler; Etnik Kimlik; Greek Cypriot Community; Greek Cypriot Politicians; Hatırlama ve Unutma; History; Kıbrıs; Kıbrıs Rum Toplumu; Kıbrıslı Rum Siyasiler; Kolektif Bellek; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; Öteki; Political Discourse; Politics and government; Politics and government-- 1960-; Remembering and Forgetting; Siyaset ve yönetim; Siyasi Söylem; Tarih; The Other