Analyzing The Relationships between Preschool Children’s Play Skills and Their Social Competence and Emotion Regulation Skills/Analiza odnosa između vještina igre i društvenih sposobnosti i vještine reguliranja emocija u predškolske djece - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Developing effective social and emotional skills is an important aspect of development in all children, and childrens play skills are in constant interaction with their social and emotional competence. The aim of this research is to examine the relationship between preschool childrens play skills and their social competence and emotion regulation skills. Tools used in this study are Revised Knox Preschool Play Scale (Değirmenci, 2016), Social Competence and Behavior Evaluation-Preschool Edition, Short Form (orapı, Aksan, Arslan-Yalın Yağmurlu, 2010) and Emotion Regulation Checklist (Batum Yağmurlu, 2007). This study was designed as relational survey model. The research was carried out with 131 preschool children aged 48-72 months who continued their education in public and private preschool institutions of the Ministry of National Education in Istanbul during 2016-2017 school year. Pearson Product-Moment Correlation was conducted for data analysis. Results have shown that preschool childrens Revised Knox Preschool Play Scale total scores have a significant positive correlation with Social Competence sub-dimension scores of Social Competence and Behavior Evaluation (r= .179; p.05) and a significant negative correlation with Anxiety-Withdrawal sub-dimension scores (r= -.416; p.01). It was also found that Revised Knox Preschool Play Scale total scores have a significant positive correlation with Emotion Regulation sub-dimension scores of Emotion Regulation Checklist (r= .491; p.01) and a significant negative correlation with Lability/Negativity sub-dimension scores (r= -.190; p.05). In light of these findings, it can be said that as play skills of preschool children increase, their social competence and emotion regulation skills also increase; on the other hand, their levels of anxiety-withdrawal and lability-negativity decrease.Razvijanje učinkovitih drutvenih i emocionalnih vjetina važan je aspekt razvoja za svu djecu i dječje vjetine u stalnoj su interakciji s njihovim drutvenim i emocionalnim sposobnostima. Cilj ovog istraživanja jest ispitati odnos između vjetina igre u predkolske djece i njihovih drutvenih sposobnosti i vjetine reguliranja emocija. Ta studija dizajnirana je kao model istraživanja odnosa. Istraživanje je provedeno sa 131 predkolskim djetetom u dobi od 48 do 72 mjeseca koji nastavljaju kolovanje u javnim i privatnim predkolskim ustanovama Ministarstva nacionalnog obrazovanja u Istanbulu tijekom kolske godine 2016./2017. godine. Instrumenti za mjerenje koji su se koristili u ovoj studiji su Knox Skala za predkolske igre (Değirmenci, 2016), Procjena drutvene sposobnosti i ponaanja (orapi, Aksan, Arslan-Yalın i Yağmurlu, 2010) i Skala za regulaciju emocija (Batum i Yağmurlu, 2007). U analizi podataka koristili su se Pearson produkt-moment koeficijent korelacije i viestruka regresijska analiza. Na kraju istraživanja utvrđeno je da ukupni bodovi Knox skala za predkolske igre djece predkolske dobi imaju značajan pozitivan odnos s bodovima poddimenzije Drutvene sposobnosti Skale procjene drutvene sposobnosti i ponaanja -30 (r = .179; p.05) i značajan negativan odnos s bodovima poddimenzije t "Povlačenje" poddimenzijskih rezultata anksioznosti introvertnosti (r = -.416, p.01).Također je ustanovljeno postojanje značajnog pozitivnog odnosa između ukupnih bodova Knox skala za predkolske igre i poddimenzijskih bodova Skale za regulaciju emocija (r = .491; p.01), kao i značajan negativan odnos između bodova poddimenzije promjenjivost-negativnost (r = -.190; p.05). U svjetlu tih rezultata, kako se povećava vjetina igre u djece, tako se povećavaju i njihove drutvene sposobnosti i sposobnost kontroliranja emocija. S druge se strane može reći da dolazi do smanjenja razine anksioznosti-introverzije i promjenjivosti-negativnosti. Ključne riječi: predkolski odgoj i obrazovanje; sposobnost igre; drutvene sposobnosti; reguliranje emocija.