Coğrafya eğitim ve öğretiminde haritaların önemi - Ünlü, Mehmet; Üçışık, Süheyla; Özey, Ramazan (Marmara Coğrafya Dergisi, 2002)
Haritanın sözlük anlamı; Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. olgularla ilgili yüzünün yada bir parçasının, belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağı olarak ifade edilir. Coğrafi anlamda harita ise; (Almanca:Karte, Landkarte, Fransızca: 1e, İngilizce: Map) Yeryüzünün bir bölümünün alınan ölçeğe göre bir lem üzerinde çizilmiş durumudur. Harita üzerinde doğal ve beşeri olguları tanıtmak, bunları açıklamaya çalışmak için haritadan faydalanmaya harita umak denir. Harita okuma, Coğrafya Eğitiminde oldukça önemlidir. E. C. Bentley; "Coğrafya, haritalar hakkındadır, Ama Biografi adamlar hakkındadır. " demektedir. Gerçekten de öyledir. Okullarda öğretilen coğrafya bilgilerinin haritalar üzerinde gösterilmesi adeta zorunlu bir hal almıştır. Bu edenle, haritalara "Coğrafyanın aletleri" denmektedir. Coğrafyanın aletleri olan haritaları tam anlamıyla kullanmak, coğrafya biliminin öğretilmesinde önemli bir aşamadır. Coğrafyada haritasız bir anlatım, öğrencilerin konuları anlamakta güçlük çekmelerine yol açmakta ve ezberciliğe yöneltmektedir. Bu nedenle haritalar, coğrafya konularının anlayarak öğrenilmesinde büyük rol oynamaktadırlar. Coğraffâ eğitimi ve öğretiminde, birinci derecede rol oynayan haritaların okunması kadar hazırlanması da önemlidir. Haritalar ne kadar iyi hazırlanmışsa, coğrafya o kadar iyi açıklanır. Haritalar ne kadar doğru kullanılırsa, coğrafya o kadar iyi anlaşılır. Bu bildiride, haritaların hazırlanması, çeşitleri, kullanılması araştırılacak ve Coğrafya Eğitimi ve Öğretiminde haritaların önemi ortaya konmaya çalışılacaktır.
Keywords: Harita, Harita Çeşitleri, Harita Kullanımı, Haritanın Önemi, Coğrafya, Coğrafya Öğretimi, Coğrafya Eğitimi.