Tıp eğitimi sürecinin öğrencilerin hasta hekim ilişkisine yönelik tutumları üzerine etkisi - Özdemir, Serdar (My University, 2013)
Araştırmanın amacı PAÜTF ve MÜTF 1. sınıf ve 6. sınıf öğrencilerinin hasta-hekim ilişkisine yönelik tutumlarının karşılaştırmasıdır. Araştırma kesitsel olup veriler PAÜTF ve MÜTF’nin birinci ve altıncı sınıflarındaki 377 öğrenciden yüz yüze doldurtulan bir anket ile toplanmıştır. Ankette tarafımızdan Türkçe’ye Hasta-hekim İlişkisine Yönelik Tutum Ölçeği (HHYÖ) adıyla uyarlanan, Patient Practationer Orientation Scale (PPOS) kullanılmıştır. HHYÖ 14 maddeden oluşmakta olup paylaşım ve bakım olmak üzere iki alt boyutu vardır. PAÜTF birinci sınıf öğrencilerinin ölçeğin toplamından ve bakım alt boyutlarından aldığı puanlar MÜTF birinci sınıf öğrencilerine göre daha yüksek bulunmuştur (p=0.010). MÜTF altıncı sınıf öğrencilerinin HHYÖ’den aldıkları toplam ve bakım alt boyutu puanları birinci sınıf öğrencilerine göre daha yüksek bulunmuştur (toplam: p=0.003, bakım: p=0.000). Araştırmaya katılan kız öğrencilerin HHYÖ toplam, paylaşım ve bakım puanları erkek öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur (p=0.000). Anne ya da babasından biri hekim olan öğrencilerin aldığı toplam, paylaşım alt boyutu ve bakım alt boyutundan aldığı puanlar ailede hekim olmayanlara göre daha düşük bulunmuştur (p=0.001). Bu bulgular PAÜTF birinci sınıf öğrencilerinin MÜTF birinci sınıf öğrencilerine göre hasta-hekim ilişkisine yönelik olarak daha hasta merkezli tutuma sahip olduğunu düşündürmektedir. Bu durum fakültenin eğitim modellerinin farklılığından kaynaklanıyor olabilir. MÜTF’de son sınıf öğrencilerinin birinci sınıflara göre daha hasta merkezli tutumlara sahip olmaları MÜTF’deki hasta-hekim ilişkisine yönelik formal ya da informal (gizli müfredat) eğitimin hasta merkezli tutumu desteklediğini düşündürmektedir. Anahtar Sözcükler: Hasta-Hekim İlişkisi, Hasta Merkezli Bakım, Tıp Eğitimi

The Impact of Medical Education Process on Student’s Attitudes Towards Patient-Physician Relationship This study aims to compare the attitudes of first and sixth grade students at the medical faculties of Pamukkale (MFPU) and Marmara (MFMU) Universities regarding patient-physician relationship. This cross-sectional study was conducted with 377 students using a survey which included the Patient Practitioner Orientation Scale (PPOS). The PPOS was adapted into Turkish resulting in 14 items and contains two sub-scales sharing and caring (PPOS-T). MFPU first grade students scored higher than MFMU first grade students in total and caring scores of the PPOS-T (p=0.010). Sixth grade students of MFMU had higher total and caring scores than first grade students (total score p=0.003, caring score p=0.000). In total, sharing and caring PPOS scores were higher in all female students compared with males (p=0.000). Students with a physician parent scored higher in total, sharing and caring scores compared to students who did not have a physician as a parent (p=0.001). Our results reveal that MFPU first grade students are more patient oriented than MFMU first grade students which may caused by the different education models. The reason of MFMU sixth grade students showing more patient oriented attitudes than their first grade students may be due the to formal or informal (hidden curriculum) education supporting patient oriented attitudes at the MFMU. Key Words: Patient-Physician Relationship, Patient-Centered Care, Medical Education
Keywords: Öğrenim ve Öğretim; Tıp