Siyasi coğrafya açısından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri (1985-2018) - Özilmen, Mustafa (My University, 2019)
Bu çalışmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluşundan itibaren gerçekleştirilen milletvekilliği seçimlerinin incelenmiştir. Ada ve KKTC hakkında sunularak başlanan çalışmada, 1985 – 2018 Yılları arasında gerçekleştirilen seçimlerin basına yansıması üzerinden ele alınmış; seçimler ve seçim sistemi siyasi coğrafya ve seçim coğrafyası açısından değerlendirilmiş ve elde edilen sonuçlar paylaşılmıştır.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu Türk halkı açısından çok sıkıntılı günleri kapsamıştır. En başta Rumlar olmak üzere dış güçlerin baskıları karşısından büyük mücadele gösteren Kıbrıs Türkleri en sonunda bir devlet kurmayı başarmışlardır. Mutlak egemenliğin millette olduğu Cumhuriyet rejimi ile kurulan KKTC, çok partili hayatı benimseyerek genel seçimlerle halkın iktidarda görmek istediği partileri seçerek demokrasinin ana temasını yerine getirmektedirler.KKTC 6 idari bölgeden meydana gelir. Bu idari bölgelere ilçe adı verilir. Toplamda 6 ilçeden oluşan KKTC’de genel seçimlerin mekânsal analizini gerçekleştirmek oldukça zordur. Çünkü küçük bir ada ülkesi olan KKTC’de, ilçeler birbirlerine oldukça yakındır ve halk arasında farklılıklar görmek çok zordur.

This study examines the parliamentary elections held since the establishment of the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC). In this study, which was started by presenting general information about the island and the TRNC, it was discussed over the reflection of the elections held between 1985 and 2018 to the press; elections and electoral system were evaluated in terms of political geography and election geography and the results were shared.The founding of the Turkish Republic of Northern Cyprus covered many troubled days for the Turkish people. The Turkish Cypriots who struggled against the pressures of the foreign forces, especially the Greek Cypriots, finally succeeded in establishing a state of democracy. The TRNC, established with the Republican regime, where absolute sovereignty is in the nation, adopts multi-party life and fulfills the main theme of democracy by choosing the parties that the people want to see in power by general elections.TRNC consists of 6 administrative regions. These administrative regions are called districts. Spatial analysis of the general elections in the TRNC, which consists of 6 districts in total, is quite difficult. Because in the TRNC, which is a small island country, districts are very close to each other and it is very difficult to see differences among the people.
Keywords: Coğrafya; Cyprus; Cyprus, Northern; Election Geography; Elections; Geography; Kıbrıs; KKTC; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; KuzeyKıbrıs Türk Cumhuriyeti Political Geography; North Turkish Republic of Cyprus; Political geography; Seçim Coğrafyası; Seçimler; Siyasal coğrafya; Siyasi Coğrafya; TRNC