Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES) Sonuçlarının Üç Yönlü Çapraz Sınıflandırma Tablosu İle İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Kategorik değişkenler arasındaki ilişkiler incelenirken, gözlem değerleri bir çapraz sınıflandırma tablosu üzerinde toplanır. Kategorik değişken sayısının iki olması durumunda, değişkenlerden biri satırda, diğeri sütunda olacak şekilde iki yönlü bir çapraz tablo oluşturulur. Bu tablodan hareketle, değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla sıklıkla başvurulan yöntem, ki-kare analizidir. Ki-kare analizi ile ikiden çok sayıda değişkenin iç içe çapraz tablolarının analizi yapılamamaktadır. Bu durumda, değişkenler arasındaki ilişki yapısını incelemede loglineer analizden yararlanılabilir. Loglineer analiz, hem ki-karenin uygulanabildiği IX2 ya da 2XJ boyutlu tabloları, hem de ki-karenin yetersiz kaldığı üç ve daha büyük boyutlu tabloları modeller aracılığıyla analiz eden bir yöntemdir. Bu çalışmada, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES) sonuçları, üç yönlü bir çapraz tablo üzerinde sınıflandırılarak loglineer analizle incelenmiştir. Analiz kapsamında aralarındaki ilişki yapısı incelenen faktörler, öğrenim durumu (lisans, yüksek lisans, doktora mezunu olma), LES puanı (45 yada daha fazla, 45'den az) ve puan türü (sayısal, sözel, eşit ağırlıklı) değişkenleridir. Analiz sonucunda, söz konusu değişkenler arasındaki ilişki yapısı ortaya çıkarılmış, bulgular yorumlanmıştır.

While the examining of the relations between the categorical variables, the observation values are collected on a cross classified table. In the situation that there is two categorical variables, then a two dimensional table is prepared as if one variable is in the row, and the other is in the column. With respect to this table, in order to examine the relations between the variables, usually applied method is chi-square analysis. When the variables is more than two, the analysis of variables' cross classified tables as one within the other can not be done with the chi-square analysis. In this case, for the examining of the relation structures between the variables, log-linear analysis can be made use of. Log-linear analysis is a method that can analyze with the help of the models, both IX2 or 2XJ dimensional tables to which chi- square can be applied, and three or more dimensional tables to which chi-square is insufficient. In this study, the results of the Entrance Examination to the Postgraduate Education (LES) carried out by The Student Selection and Placement Center (OSYM) are examined with the log-linear analysis by the classification on the three dimensional crosswise table. In the scope of the analysis, the factors, that is examined with their relation structures, are the variables of education level (bachelor's degree, master, doctor's degree), LES score (45 point and more or less 45 point) and the type of point (qualitative, quantitative and equal weight). At the end of the analysis, the relation structure between the in question variables is revealed and the findings are interpreted.
Examining the Results of LES With Three-Way Cross Classified Table