Müzik bölümü öğrencilerinin duygu gereksinimleri ve kişilik özellikleri üzerine bir araştırma - Gulıyev, Elgün (My University, 2017)
İnsanoğlunun kendisi ve başkaları için duygu içeren durumlar ya da aktivitelere yaklaşmak ya da kaçınmak için genel güdülenme düzeyi duygu gereksinimi olarak tanımlanmaktadır. Duygular bizim ayrılmaz bir parçamızdır ve biz o duyguları daha yakından tanımamız ve diğer insanların duygularını anlamaya çalışmaya çaba göstermemiz bizim mutlu, güvenli, ilişkilerimizde sağlıklı, başarılı, saygılı ve huzurlu yaşamamız için önem taşımaktadır. Yaşadığımız dünyayı daha renkli ve daha kolay hale getire bilmemiz için duygularımızı tanımamız, kişilik özelliklerinden doğan farklılıklardan dolayı az veya çok hissedebilmemiz, ifade edebilmemiz ve başka insanların duygularını anlayabilmemiz bir gereksinimdir. Bireyin Duygu gereksinimi davranışında bulunmasını olumlu ya da olumsuz yönde belirleyen her ne kadar bazı psikolojik, sosyolojik, ekonomik vb. etkenler olduğunu varsaysak da gerçek anlamda kişinin kendi içindeki benlikler savaşı Duygu gereksinimini etkilemektedir.

“The Need for Affect” is described as the general level of mankind’s motivation to come closer or stay away from situations or activities that include feelings for themselves or others. Feelings are an indivisible part of us and it’s important for us to get to know these feelings better and make an effort to understand the feelings of other people, in order for us to thrive healthily, successfully, respectfully and peacefully in our happy and safe relationships. It is a ”must” for us to know and recognize our feelings, due to the changes of personalities and the way we express them in order for us to have a more colorful and easier life and to understand the way others feel. We may assume that having a feeling of necessity towards a person is determined by psychological, sociological or economic issues but the real issue is the war of egos within a person that is affecting this feeling of necessity.
Keywords: Araştırma; Duygu Gereksinimi; Eğitim; Eğitim psikolojisi; Kişilik, Öğrencilerde; Music Education; Müzik Eğitimi; Psikolojik danışmanlık ve rehperlik; TA Ego Durumları; TA Ego States; The Need for Affect