Makedonyalı Türk öğrencilerin Türkiye ve Atatürk algısı - Karaman, Fahri (My University, 2019)
Balkanlarda Türklerin yoğun yaşadığı topraklar arasında yer alan Kuzey Makedonya, geçmişten günümüze siyasal, sosyal ve askeri açıdan yaşamış olduğu etkileşimler; Türkleri doğrudan etkilemektedir. Kuzey Makedonya’nın bağımsızlığını kazanmasından sonra azınlık konumuna düşen Türklerin mevcut hakları zamanla kısıtlanmış ve sosyal açıdan kazanımları azaltılmıştır. Pek çok farklı ulusun bir arada yaşadığı Kuzey Makedonya’da etnik ve kültürel açıdan toplulukların birbirleri ile etkileşim yaşadığı ve belli algılara sahip oldukları gözlemlenmektedir.Bu tez çalışmasında Kuzey Makedonya’daki Türk öğrencilerin Türkiye ve Atatürk algısı üzerine değerlendirmeler yapılmış olup, konu üzerine detaylıca araştırma gerçekleştirilmiştir.

ABSTRACTMacedonia, which is among the lands inhabited by Turks in the Balkans, has been experienced in political, social and military interactions from past to present; It directly affects the Turks. The situation of the Turks changed after Macedonia declared its independence. The political and social rights of the Turks who are accepted as minority status are restricted. In Macedonia, where many different nations live together, it is observed that communities interact with each other ethnically and culturally and have certain perceptions.In this thesis Turkish students in Macedonia have been made on the assessment of Turkey and Atatürk perception and conducted research on the topic in detail.
Keywords: algı; Atatürk; Atatürk, Gazi Mustafa Kemal, Türkiye Cum. Bşk., 1, 1881-1938; Atatürk, Mustafa Kemal, President of the Republic of Turkey 1, 1881-1938; Balkan; History; Kurtuluş Savaşı, 1919-1923; Kuzey Makedonya; Revolution, 1919-1923; Tarih; Turkey; Turks; Türk; Türkiye; Türkiye Macedonia