XVI. Asıra ait bir Mushafın üslup, desen, motif açısından tezyini öğeleri ile tahlil edilmesi - Türkmen, Ayşegül (My University, 2011)
“XVI. Asıra ait bir Mushafın üslûp, desen, motif açısından tezyînî öğeleri ile tahlil edilmesi” başlıklı bu tez çalışması İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler ve Yazmalar Kütüphanesi’nde Arapça yazmalar kataloğunda kayıtlı olan A 6566 envanter numaralı Mushafın incelenmesini kapsamaktadır. Üç bölümden meydana gelen çalışmanın 1. Bölümünde Sultan II. Bâyezîd, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemi tezhip sanatı başlığı altında; dönemlerin bezeme anlayışları ve sanatkârları konuya ilişkin fotoğraflarla incelenmiştir. 2.Bölümde Musaflar hakkında verilerek Mushaflarda uygulanan bezemeli sayfalar özellikleriyle tanıtılmıştır. 3.Bölümde ise İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’ndeki A 6566 envanter numaralı Mushafın tezyînî yönden incelenmesi yapılmış, eserin bezemeleri fotoğraflar, çizimler ve desen analizleriyle tek tek ele alınmıştır.

This study, titled “An analysis of a 16th. Century’s Qur’an’s ornamenting elements in terms of style, pattern and motif” is to investigate a Qur’an with inventory number A 6566 in Arabic Manuscripts Catalogue in Rare Books and Manuscripts Library in Istanbul University. Consisting of three parts, in the first part under the title of illumination art in the periods of Sultan Beyazid II., Sultan Yavuz Selim and Sultan Suleiman the Magnificent; of those periods’ adorning conception and craftsmen are investigated. In the second part given general information about Qur’ans, application of adorning on Qur’an pages are introduced by their features. In the third part, Qur’an with inventory number A 6566 in Arabic Manuscripts Catalogue in Rare Books and Manuscripts Library in Istanbul University is analysed in terms of its ornaments and adorning of the work approached delicately with photograph, drawing and pattern analysis.
Keywords: Resim; Türk El Sanatları