Genç yetişkinlerde gizli işitme kaybı ve bilişsel beceriler arasındaki ilişkinin incelenmesi - Satıcı, Sema (My University, 2025)
Genç yetişkinlerde gizli işitme kaybı ve bilişsel beceriler arasındaki ilişkinin incelenmesi Amaç: Bu çalışma, genç yetişkinlerde yüksek düzeyde kulaklık ile müzik dinlemenin gizli işitme kaybına (GİK) katkıda bulunup bulunmadığını ve dinleme eforu (DE) ile bilişsel becerilerin kulaklık maruziyetine göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktadır. Gereç ve Yöntem: Normal işitme yeteneğine sahip 50 katılımcı (18-30 yaş), akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla kaydedilen yıllık kulaklık maruziyet düzeylerine göre yüksek riskli (YR) ve düşük riskli (DR) gruplara ayrılmıştır. Katılımcılar yüksek frekanslı odyometri, İBC, Türkçe matris cümle testi, davranışsal DE ölçümü ve P300 testine tabi tutulmuştur. DE ve P300 ölçümü, değişen sinyal-gürültü oranı (SGO) altında gerçekleştirilmiştir. Çalışma belleği okuma uzamı testi ile değerlendirilirken, dikkat becerileri stroop testi ile değerlendirilmiştir. Son olarak, kısa süreli bellek görsel işitsel sayı dizisi testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: İBC ve Türkçe matris cümle testinden elde edilen bulgular, YR grubunda gürültüye bağlı koklear sinaptopatinin belirtilerini göstermiştir. Bu grupta, SGO azaldıkça DE'de istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlemlenmiştir. Ayrıca, YR grubunda SGO değişikliklerine yanıt olarak P300 amplitüdünde anlamlı bir azalma saptanmıştır; ancak DR grubunda anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Uygulanan bilişsel testlerde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuç: Bu çalışma, kulaklıklarla yüksek ses seviyesinde müzik dinlemenin GİK'ye yol açabileceği hipotezini desteklemektedir; ancak, bu durumun bilişsel beceriler üzerindeki etkisini değerlendirmek için daha fazla uzunlamasına çalışma yapılması gerekmektedir.

Investigation the relationship between hidden hearing loss and cognitive skills in young adults Objective: To investigate whether high levels of listening to music through headphones in young adults contributes to hidden hearing loss (HHL), and whether listening effort (LE) and cognitive skills differ based on headphone exposure. Materials and Methods: Fifty participants (18-30 years) with normal hearing were divided into high-risk (HR) and low-risk (LR) groups based on annual headphone exposure levels recorded via smartphone applications. Participants underwent high-frequency audiometry, ABR, matrix sentence test, behavioural LE measurement, and P300 testing. The measurement of LE and P300 was conducted at varying signal-to-noise ratio (SNR). Working memory was assessed using the reading span test, while attention abilities were evaluated with the stroop test. Finally, short-term memory was assessed through the visual auditory number sequences test. Results: The ABR and matrix sentence test results indicated signs of noise-induced cochlear synaptopathy in the HR group. In this group, an increase in LE was observed as SNR decreased, which was statistically significant. Furthermore, a significant decrease in P300 amplitude was found in response to changes in SNR in the HR group. However, no significant difference was observed in the LR group. Statistical analysis revealed no significant differences between the two groups in the cognitive tests administered. Conclusion: The present study lends support to the hypothesis that the habitual listening of music at high volumes through headphones has the potential to result in HHL; however, further longitudinal studies are required to assess the impact of this condition on cognitive skills.
Investigation the relationship between hidden hearing loss and cognitive skills in young adults
Keywords: Audiology; auditory evoked potentials; dinleme eforu; event-related potential; Gizli işitme kaybı; gürültü kaynaklı koklear sinaptopati; Hearing disorders; Hidden hearing loss; İşitme bozuklukları; işitsel uyarılmış potansiyeller; listening effort; noise-induced cochlear synaptopathy; Odyoloji; olayla ilişkili potansiyel