YENİDEN YAPILANDIRMA DAVALARINDA (TTK m. 191-192-193) ARABULUCULUK ÜZERİNE DÜŞÜNCELER - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Türk Ticaret Kanunu, yeniden yapılandırma işlemlerine ait ortakhükümler olarak, m. 191’de denkleştirme davası, m. 192’de özel iptaldavası ve m. 193’te özel sorumluluk davasını düzenlemiştir. Böylece ilk iki davada ortaklar; sonuncusunda ise ortakların yanında şirketler ve alacaklılar, yeniden yapılandırma işlemlerine karşı koruma altına alınmıştır. 7155 sayılı Kanun’la getirilen TTK m. 5/A düzenlemesine göre konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkındaki ticari davalar için, arabuluculuk dava şartı haline getirilmiştir. Bu çalışmada TTK m. 191, m. 192 ve m. 193’teki davaların niteliği ve hukuki talepler göz önüne alınarak arabuluculuğa elverişli olup olmadıkları; eğer öyle iseler, dava şartı olarak arabuluculuğa tabi olup olmadıkları incelenmiştir.

The Turkish Commercial Code, as the common provisions for the restructuring procedures, regulated the examination lawsuits in Article 191, special annulment case in Article 192 and the special liability case in Article 193. Thus, in the first two cases, partners and in the latter, partners, companies and creditors are protected against restructuring. According to Article 5/A of the Turkish Commercial Code, which was introduced under Law no. 7155, the mediation proceedings were made as a cause ofactions for commercial lawsuits, in which pecuniary compensations are claimed. Taking into account the characteristics the and legal claims of lawsuits mentioned in this study, it has been discussed whether they are convenient to mediation, and if so, whether they are subject to mediation as cause of action.
THOUGHTS ON THE MEDIATION IN LAWSUITS FOR RESTRUCTURING (TCC art. 191-192-193)
Keywords: Hukuk