ÖZKENT ŞEHRİ, TÜRKLER'İN İSLÂMLAŞMASI VE İSLÂM KÜLTÜR VE MEDENİYETİNİN GELİŞMESİNDE ROLÜ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Kırgızistan'ın güneybatısında yer alan tarihî Özkent şehri, bugün Özgön diye anılır ve bilinir. Özkent'in de içinde bulunduğu Fergana havzası, çok eski tarihlerden itibaren Türkistan coğrafyasında öne çıkan önemli bölgelerden biri olmuştur. O gün Fergana'nın merkezi olan Özkent, özellikle bugünkü Kırgızistan topraklarında İslam'ın ilk yayılma sürecinde çok önemli bir rol oynamıştır. Nitekim daha III/IX. asrın başlarında İslam'la tanışan bu şehir, henüz İslamiyet'i kabul etmemiş Türklerle sınır konumunda idi. Dolayısıyla dârulharbe en yakın bir sınır (suğur/serhat) şehri olarak, bugünkü Kırgızistan topraklarında İslam'ın yayılmasına öncülük etmiştir. İslam kaynaklarında o dönem büyük ve mâmur bir şehir olarak anlatılan Özkent, zengin çarşıları, ilim halkaları, camileri vd. İslamî yapıları ile göz kamaştıran bir şehir konumundadır. Bu şehirden Özkendî nisbesiyle tanınan birçok âlim yetişmiş olup Fetâvâ adlı eseri ile tanınan Hanefî fakihi Kâdîhan ve muhaddis Ali b. Süleyman bunlardandır. Özellikle Şemsüleimme ünvanı ile bilinen meşhur büyük Hanefi fakihi İmam es-Serahsî, bu şehirde yaşadığı uzun hapis yılları süresince muazzam eseri el-Mebsut ve diğer birçok eserini burada öğrencilerine yazdırmıştır. Serahsî nisbesiyle bilinse de ömrünün en verimli dönemi bu şehirde geçmiş ve kabri burada bulunan bu büyük alim, halen bu şehir ve çevresinin ilmî-manevî havasına büyük değer katmaya namzettir. O ve diğer âlimlerin buradaki varlığı Özkent'te İslam kültür ve medeniyetinin yükselmesine büyük katkı sağlamıştır.

The historical Ozkent city located in southwest Kyrgyzstan, is referred and known to as Ozgön today. As its well known Fergana area has been one of the most important regions prominent in the geography of Turkestan since the ancient times. Ozkent that had been center of Fergana that day, has played a very important role especially during the initial spread of Islam in the territory of present-day Kyrgyzstan. Indeed, that city become muslim in the the beginning of the third/ninth century. On the other hand Ozkent was border with non Muslim Turks at that time. Therefore, that city has pioneered the spread of Islam in the territory of present-day Kyrgyzstan. Ozkent described by the Islamic sources as a large and prosperous city in that term, was a dazzling city with rich bazaars, scientific circles, mosques, et all. Islamic buildings. A lot of scholars well-known associated with Ozkent trained in this city and well-known his work Fataawa Kâdîhan Hanafi faqih and hadith scholar Ali b. Solomon were among them. Especially known as Shams al-Aimma (sun of Leaders) the great Hanafi Imam alFakih Sarakhsi added great value here. He has attracted the attention to students al-Mabsut an enormous work and a lot of other his books in this city during the years of his long imprisonment. Even well-known associated with Sarahs the most productive period of his life passed in this city and his the tomb has been in this city, the great scholar is still delivering great value candidate and applicant to scientific-spiritual mood of this city and its environs. His and other scholars' presence here has contributed greatly to the enhancement of Islamic culture and civilization in Ozkent.
Özkent City, Its Role in the Islamization of Turks and the Development of Islamic Culture and Civilization
Keywords: Sanat; Tarih; Edebiyat; Müzik