Ortaokula devam eden 11 – 12 yaş grubu çocukların çatışma çözme davranışları ile annelerinin ebeveyn tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Erdoğan, F. Hilal (My University, 2014)
ORTAOKULA DEVAM EDEN 11 – 12 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN ÇATIŞMA ÇÖZME DAVRANIŞLARI İLE ANNELERİNİN EBEVEYN TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmada, 2012 – 2013 Eğitim Öğretim yılında ortaokula devam etmekte olan 11- 12 yaş grubu çocukların çatışma çözme davranışlarının, annelerinin ebeveyn tutumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmaya katılan 396 çocuğun, 189’u kız, 207’si erkektir. Çocukların Çatışma Çözme davranışlarını ölçmek amacıyla, Koruklu (1998) tarafından geliştirilen Çatışma Çözme Davranışları Belirleme Ölçeği (ÇÇDBÖ) kullanılmıştır. Annelerin ebeveyn tutumlarını ölçmek amacıyla Schaefer ve Bell (1958) tarafından geliştirilen, Güney Le Compte, Ayhan Le Compte ve Serap Özer (1978) tarafından Türkçeye uyarlanan Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (PARI) kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS MAC 21 istatiksel paket yapılmıştır. Çocukların çatışma çözme davranışları ve annelerinin ebeveyn tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla “Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı Analizi” uygulanmıştır. Çocukların çatışma çözme davranışlarının demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığına ilişkin bulguları elde etmek amacıyla “Bağımsız Grup t-Testi Analizi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)” uygulanmıştır. Farklılığın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek amacıyla “Levene Testi” yapılmış, yapılan “Post-Hoc”ta varyansların homojen olup olmamasına göre de “Tamhane” ya da “Scheffe” testi uygulanmıştır. Annelerin ebeveyn tutumlarının demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığına ilişkin bulguları elde etmek amacıyla da aynı süreç uygulanmıştır. Araştırma sonucunda 11-12 yaş grubundaki çocukların çatışma çözme davranışı ile annelerinin ebeveyn tutumlarının farklılaşan alt boyutlarında ters ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Buna göre, çocukların saldırganlık puanları artıkça; annelerin demokratik tutum puanlarında azalmış, ev kadınlığını reddetme puanlarında artmıştır. Buna karşılık saldırganlık puanları ile aşırı annelik, geçimsizlik ve sıkı disiplin puanları arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Çocukların problem çözme puanları artıkça; annelerin demokratik tutum puanları da artmıştır. Buna karşılık problem çözme puanları ile aşırı annelik, ev kadınlığı rolünü reddetme, geçimsizlik ve sıkı disiplin puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. atışma Çözme Davranışı, Ebeveyn Tutumu, Problem Çözme, Saldırganlık, Demokratik Tutum

EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN CONFLICT RESOLUTION BEHAVIOR OF CHILDREN AT SECONDARY SCHOOL AGED 11-12 WITH PARENTAL ATTITUDES OF MOTHERS In this research it is examined that if conflict resolution behavior of 2012 - 2013 academic year secondary school ongoing 11-12 age group children differentiate or not, according to parental attitude of their mothers. 396 children who attended to this research; 189 of them are girls and 207 of them are boys. Also their mothers have been interviewed. A Scale is used for measuring children's behavior at conflict resolution which developed by Koruklu (1998) as Conflict Resolution Behavior Resolving Scale (ÇÇBÖ). Parental Attitude Research Instrument, developed by Schafer and Bell (1958) and adopted to Turkish by Güney Le Comte, Ayhan Le Comte and Serap Özer (1978) was used to measure the mother’s parental attitude. The data are analyzed with the software package of SPSS MAC 21. To examine the relation between the children’s behavior of conflict resolution and the mother’s parental attitude, “Pearson Moments Multiplication Correlation Analysis” are used. In order to obtain data about the children’s behavior of conflict resolution regarding demographic variables, The Independent Group t Test and One Way ANOVA are used. ‘Levene Test” was used to find out between which groups differences are occurred; depending on homogeneity of variance in “Post-Hoc”, “Tamhane” or “Scheffe” are used. In order to obtain data the mother’s parental attitude regarding demographic variables, the same process was applied. In order to obtain data the mother’s parental attitude regarding demographic variables, the same process was applied. In research results there is a meaningful relationship, in differentiating sublevels to positive and negative direction, between 11-12 age group children's conflict resolution behavior and their mothers' parental attitudes. Accordingly, when there is an increase at children’s aggression scores, mothers' democratic attitude scores decrease and mothers' denying the role of housewife scores increase. On the other hand there is no significant relationship between the aggression scores and excessive motherhood, discord, strict discipline scores. Problem-solving scores of children increased, mother’s democratic attitude scores increased also. Whereas there is no meaningful relationship between the problem solving scores and excessive motherhood, denying the role of housewife, discord, strict discipline scores. Key Words: Conflict Resolution Behavior, Parental Attitude, Problem Solving, Aggression, Democratic Attitude
Keywords: Çatışma Çözme Davranışı; Ebeveyn Tutumları; Eğitim Bilimleri; Eğitim Psikolojisi; Eğitim ve Öğretim; Psikolojik Danışmanlık Rehberlik; Psikolojik Testler