Hastane organizasyonlarında örgütsel bağlılık ve iş doyumunun analizi: hemşireler ve tıbbi sekreterler üzerine bir araştırma - Gider, Ömer; Şimşek, Gülten; Ocak, Saffet; Top, Mehmet (Öneri Dergisi, 2011)
Özet: Bu araştırmada hastane organizasyonlarındaki hemşire ve tıbbi sekreterlerin örgütsel bağlılık ve iş doyum düzeylerinin incelenmesi ve bu düzeylerin çeşitli değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini analiz etmek amaçlanmıştır. Araştırma 1 Sağlık Bakanlığı hastanesi, 1 kamu üniversitesi hastanesi ve 1 özel hastane olmak üzere 3 hastanede yapılmıştır. Araştırma evrenini 677 hemşire ve 195 tıbbi sekreter olmak üzere 872 kişi oluşturmaktadır. 483 kişi (evrenin %55,38’i) ölçüm araçlarındaki soruların tamamına yanıt vermiştir. Araştırmada ölçüm aracı olarak “İş Tatmini Araştırma Aracı” ve “Örgütsel Bağlılık Anketi” kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre hemşirelerin ve tıbbi sekreterlerin iş doyumu ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasında güçlü ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r= 0,597, p= 0,000; p<0,005). Araştırmada ayrıca, örgütsel bağlılık ve iş doyumu düzeylerinin her ikisinde hemşire ve tıbbi sekreterlerin meslek, gelir durumu ve hastane mülkiyet tipine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır
Analysis of organizational commitment and job satisfaction in hospital organizations: a study based on nurses and medical secretaries
Keywords: Örgütsel Bağlılık, İş Doyumu, Hastane Yönetimi, Hemşireler, Tıbbi Sekreterler.