Farkli egzersi̇z modelleri̇ni̇n kalp atım hızı deği̇şkenli̇ği̇ ve kas oksi̇jen doygunluğu üzeri̇ndeki̇ etki̇leri̇ni̇n incelenmesi̇ - Kalkan, Hilal (My University, 2023)
Amaç: Çalışmanın amacı; farklı vücut bölgelerinin baskın olarak kullanıldığı spor branşlarındaki sporcuların, benzer nabız aralıklarındaki farklı egzersizler sırasında ve sonrasındaki kalp atım hızı değişkenliği ile kas oksijen doygunluğunu yanıtlarını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya kürek, kano ve orta-uzun mesafe koşu branşlarında yarışan 28 gönüllü erkek sporcu katılmıştır. Sporcular ilk gün kademeli olarak artan bir egzersiz testi ve ikinci günde ise bireysel olarak hesaplanan hedef nabızda 6 dakikalık bir egzersiz testi gerçekleştirmiştir. Protokoller öncesinde sporcuların vücuduna nabız ölçer göğüs bandı ve Biceps Brachii ile Vastus Lateralis kaslarına YKAS cihazı yerleştirilmiştir. Test öncesinde, sırasında ve sonrasındaki 15 dakikada dinlenme halindeyken KAH, KAHD, ve kas oksijen doygunluğu seviyeleri takip edilmiştir. Bulgular: Uygulanan Tek Yönlü ANOVA testlerine göre hedef nabız testinin 1. dakikasında elde edilen KAH, RR ve SMO2 değerlerinin gruplar arasında farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p<0.05). Test sonrası toparlanma sırasında ise SMO2 değerleri gruplar arasında benzer olsa da KAH ve RR değerlerinin farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Çalışmanın bulguları, farklı egzersiz modelleri sırasında ve sonrasındaki toparlanmalarda KAH, RR ve SMO2 değişikliklerinin birbirinden farklı olduğunu göstermektedir. Bu, KAH benzer olsa bile, farklı egzersiz modellerinin farklı toparlanma yanıtları verdiğinin bir göstergesidir.

Objective: The aim of the study was to investigate the responses of heart rate variability and muscle oxygen saturation during and after different exercises with similar heart rates in athletes in sports branches where different body parts are used predominantly. Materials and Methods: 28 volunteer male athletes competing in rowing, canoeing and middle-long distance running participated in the study. The athletes performed a gradually increasing exercise test on the first day and a 6-minute exercise test at an individually calculated target heart rate on the second day. Prior to the protocols, the athletes were fitted with a chest strap with a heart rate monitor and a NIRS device was placed on the Biceps Brachii and Vastus Lateralis muscles.HR, HRV, and muscle oxygen saturation levels were monitored at rest before the test, during the test, and 15 minutes after the test. Results: According to the One-Way ANOVA tests, it was determined that the HR, RR and SMO2 values obtained at the 1st minute of the target heart rate test differed between the groups (p<0.05). During recovery after the test, although SMO2 values were similar between the groups, HR and RR values were found to differ (p<0.05). Conclusion: The findings of the study show that changes in HR, RR and SMO2 during and after recovery from different exercise models are different from each other. This is an indication that different exercise patterns give different recovery responses, even if the HR is similar.
Investigation of the effects of different exercise models on heart rate variability and muscle oxygen saturation
Keywords: Canoeing; Different Types of; Egzersiz fizyolojisi; Exercise; Exercise Physiology; Farklı Egzersiz Türleri; Heart Rate Variability; Kalp Atım Hızı; Kalp Atım Hızı Değişkenliği; Kano Heart Rate; Kas Oksijen Doygunluğu; Koşu; Kürek; Muscle Oxygen Saturation; Rowing; Running; Spor hekimliği; Sports medicine