Fotoğrafta drone kullanımı ve geleceği - Eren, Bülent (My University, 2025)
Bu tez, fotoğraf alanında giderek artan bir öneme sahip olan drone fotoğrafçılığının geçmişini, günümüzü ve geleceğini ele almaktadır. Tarihsel gelişimini, teknolojik temellerini, gelecek potansiyelini ve sanatsal uygulamalarını çok yönlü bir bakış açısıyla irdelemektedir. İlk olarak drone kavramının ortaya çıkış süreci, fotoğraf makinesinin ve hava fotoğrafçılığının tarihsel gelişimi incelenmekte, böylece drone fotoğrafçılığının temelleri, tarihsel bir çerçevede değerlendirilmektedir. Ardından, günümüz drone teknolojileri incelenmiştir. Bu bölümde hava dronlarının temel bileşenleri açıklanmış, kara ve su altında kullanılan uzaktan kumandalı fotoğraf sistemleri, drone bağlamında değerlendirilmiş ve örnek modeller üzerinden analiz edilmiştir. Animatronik kameralar drone bağlamında tartışılmış ve drone ışık gösterileri incelenmiştir. Drone fotoğrafçılığının geleceği; drone fotoğrafçılığının avantajları, yasal düzenlemeler, etik ve gelişen teknolojik yenilikler bağlamında ele alınarak, sanat ve toplum üzerindeki olası etkilerine dair öngörüler sunulmuştur. Son bölümde ise, hava dronlarında sanatsal yaklaşımlar incelenmiştir. Bu bölümde drone fotoğrafları, belgesel, sürrealist, soyut, kavramsal ve minimalist sanatsal yaklaşımlar doğrultusunda incelenmiş, seçili sanatçıların eserleriyle örneklendirilmiştir.

This thesis comprehensively examines the past, present, and future of drone photography, which has gained increasing significance in the field of contemporary photography. It analyzes the historical development, technological foundations, future potential, and artistic applications of drone photography from a broad perspective. The study first explores the emergence of the drone concept, the historical evolution of the camera, and the development of aerial photography. In doing so, it evaluates the foundations of drone photography within a historical framework. Subsequently, current drone technologies are investigated. This section explains the basic components of aerial drones, examines remotely controlled photography systems used on land and underwater within the context of drones, and provides analysis through selected models. Animatronic cameras are discussed in relation to drone use, and drone light shows are also analyzed. The future of drone photography is addressed through discussions of its advantages, legal regulations, ethical considerations, and emerging technological innovations, offering predictions about its potential impact on art and society. In the final section, artistic approaches in aerial drone photography are explored. Here, drone photographs are examined through documentary, surrealist, abstract, conceptual, and minimalist artistic approaches and supported with examples from selected artists and their works.
The use of drones in photography and its future
Keywords: Art; Business methods; Drone; Fotoğraf; Fotoğraf sanatı; Fotoğrafçılık; Innovation; İnovasyon Drone; İş metodları; Photography; Photography, Artistic; Sanat; Technological innovations; Technology; Teknoloji; Teknolojik yenilikler