Trikalsiyum fosfat materyalinin mini vida stabilitesine etkisinin değerlendirilmesi ve mini vida çevresindeki dokuların histolojik açıdan incelenmesi - Kasım, Müge (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, trikalsiyum fosfat materyali ile uygulanan mini vidaların stabilitelerinin değerlendirilmesi ve materyalin farklı zaman gruplarında çevre dokulara etkisini histolojik açıdan incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 36 adet tavşanın sağ tibiası çalışma grubu, sol tibiası kontrol grubu olarak kabul edilerek, 4 adet mini vida trikalsiyum fosfat materyali (Callos) ile yerleştirilmiştir. Kontrol gubunda trikalsiyum fosfat materyali kullanılmamıştır. Mini vidalar yerleştirildikten sonra, rastgele seçilen tavşanlar 4 farklı zaman grubuna ayrılmışlardır. Sakrifikasyon işlemi Grup 1 için 24 saat sonra, Grup 2 için 2 hafta sonra , Grup 3 için 4 hafta sonra, Grup 4 için ise 8 hafta sonra gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Tüm zaman gruplarında, çalışma grubunda maksimum çekme kuvveti ve maksimum çıkarma torku yüksek anlamlı bulunmuştur (p<0.01). Sıyırma testi ve burulma direnci testi sonuçlarına göre gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,01). Histomorfomerik analizlerde ise haftalar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Enflamasyon, yabancı cisim reaksiyonu, nekroz bulgusuna rastlanmamıştır. Mini vida yüzeylerinde herhangi bir korozyon, aşınma bulgusuna rastlanmamıştır. Kemik-mini vida arayüzeyinde materyalin varlığı tespit edilmiştir. Sonuç: Trikalsiyum fosfat materyalinin enflamasyona, yabancı cisim reaksiyonuna ve nekroza neden olmadığı, mekanik testlerde ise mini vidaların stabilitesini arttırdığı bulunmuştur. Mini vidalarla birlikte kullanımı tavsiye edilmektedir. Anahtar Sözcükler: mini vida, stabilite, trikalsiyum fosfat, çıkarma torku, kuvvet direnci Effect of Tricalcium Phosphate Material on Miniscrew Stability and Histopathological Evaluation of the Surrounding Tissue

Aim: The effect of tricalcium phosphate material treatment on mini screw will be investigated both on surrounding tissue and stability of orthodontic mini screw. Material Method: In the study the right tibia was chosen as study group for each animal and 4 mini screw were placed after treating with tricalcium phosphate material (Callos®). Left tibial was chosed as control group and 4 mini screw was placed without Callos. Animals were randomly divided into four groups in the post operations. Animals of group 1, 2, 3, 4 were sacrificed after 24 hour, 2 weeks, 4 weeks, 8 weeks respectively. Result: Biomechanical stability both maximum pullout load and maximum torque has a significantly higher maximum force at failure than control groups in all time group (p<0.01). In shear tests and also in fracture torque tests there was no statistically significant difference among the groups (p>0,01). Histopathological evaluations did not revealed any inflammation, foreign substance reaction and necrosis. According histomorphometrical analysis, the measurements of group 2, 3 and 4 for study and control group were almost similar. No defect, worn surface or corrosion could be identified on retrieved mini screws. Besides adsorption of Callos was detected on the surface of the mini screw and inside the microporosity of the bone. Conclusion: The usage of Callos with the mini screw could be recommended to be used in orthodontic treatments since the material did not display any inflammation, foreign substance reaction and necrosis. Besides enhance the stability of the mini screw. Key words: Mini screw, stability, tricalcium phosphate , removal torque, pull out
Keywords: Diş hastalıkları; Ortodonti