Alt üriner sistem semptomu olan hastalarda işeme günlüğündeki maksimum mesane kapasitesi ile uroflovmetrideki maksimum işeme hacminin karşılaştırılması - ŞEKERCİ, ÇAĞRI AKIN; ÇAM, HAYDAR KAMİL; TARCAN, TUFAN (My University, 2023)
Amaç: İşeme günlüğü (İG) ile elde edilen maksimum mesane kapasitesi (MMK) ve üroflovmetri (UF) ile ölçülen maksimum işeme hacmi (MİH) alt üriner sistem semptomları (AÜSS) değerlendirilmesinde önemli parametrelerdendir. Literatürde çocuklarda MMK ile MİH’in uyumlu olduğu raporlanan çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada AÜSS olan yetişkin hastalarda MMK ve MİH’in demografik özellikler ve diğer UF parametrelerine göre alt grup analizleri yapılarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Retrospektif tasarlanan bu çalışmamıza 01.03.2022-01.04.2023 tarihleri arasında tarafımıza AÜSS ile başvuran hastalar dahil edildi. Hastalar Uluslararası Kontinans Derneğinin (ICS) önerilerine göre değerlendirildi. Tüm hastalara en az 2 gün İG tutturuldu . Sabah ilk idrarı ölçüme dahil edilmedi. MİH’i 150 ml’nin altında ise ölçüm tekrarlandı ve ikinci test çalışmaya dahil edildi. Verileri eksik olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. 150 ml’nin üzerindeki PVR değerleri anlamlı kabul edildi. Hastaların MMK ve MİH değerlerinde oluşan farklılara etkisini incelemek üzere cinsiyet, PVR ve UF’deki işeme paternine göre gruplara ayrıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 56,4 +/- 12,2 ’ydi. Hastaların MMK’sı 358,3 ml (85-1000), MİH’i 322,75 ml (71-1081) hesaplandı ve istatistiksel anlamlı fark görüldü (p: 0,011). İşeme hacimleri alt gruplara göre kıyaslandığında >50 yaş hastalarda, erkeklerde, PVR<150 ml olanlarda ve işeme paterni plato olan grupta MMK’nın MİH’e göre daha yüksek olduğu saptandı (Sırasıyla p:0,002, p:0,005, p:0,035, p:0,005) (Tablo 1). Sonuç: Retrospektif dizayn edilen bu çalışmada AÜSS’lü hastalarda İG ve UF’deki işeme hacimlerinin farklı olduğu saptanmıştır. Klinik değerlendirme sırasında hacimlerin birbiriyle karşılaştırılmasının ve gerekirse tekrarlanmasının mesane kapasitesiyle ilgili daha güvenilir sonuç vereceğini düşünmekteyiz. Prospektif dizayn edilmiş yeni çalışmalarla bu konuda daha net sonuçlara ulaşılabilir.
Keywords: Tıp; Cerrahi Tıp Bilimleri; Üroloji; Sağlık Bilimleri; Medicine; Surgery Medicine Sciences; Urology; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; ÜROLOJİ VE NEFROLOJİ; CERRAHİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; UROLOGY & NEPHROLOGY; SURGERY; Cerrahi; Nefroloji; Surgery; Nephrology