Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın hayatı ve devlet adamlığı - Arıkan, İlyas (My University, 2013)
NEVŞEHİRLİ DAMAT İBRAHİM PAŞA’NIN HAYATI VE DEVLET ADAMLIĞI ÖZET Damat İbrahim Paşa tarihimizde önemli bir yere sahip Osmanlı sadrazamlardan biridir. İstanbul’a köyü Muşkara’dan (bugünkü Nevşehir’den) gelmiş ve devrin padişahı III. Ahmet’le yolları kesiştiği andan itibaren önemli işlere imza atmıştır. Ordunun savaşılan cephelerde zaferlere ulaşmakta zorlandığı bir dönemde, III. Ahmed’le birlikte barış seçeneğini devreye sokmuştur. On iki yıl süren sadrazamlığı boyunca derlenip toparlanmanın hesaplarını yapmıştır. Lale Devri’nin mimarı, Nevşehir’in kurucusu, matbaa gibi yeniliklerin öncüsü olmuştur. Damat İbrahim Paşa’nın en önemli rolü, yenilenmeye duyulan ihtiyacı fark etmesi ve fark ettirmesi olmuştur. Lale Devri’nden sonra girişilen yenilik ve ıslahat hareketlerinin ilham kaynağı Damat İbrahim Paşa olmuştur. Savaş meydanlarında dışa dönük harcanan emek ve gayretler içe dönük olmak üzere Lale Devri faaliyetleri ve çeşitli yenilikler için kullanılmıştır. Uygulamalarından memnun olmayan bir kesim tarafından Patrona İsyanı’nda hayatına kastedilmiştir.

Damat İbrahim Pasha was one of the Ottoman Statesman having great importance in Turkish History. He came to İstanbul from Muşkara (today’s Nevşehir) and after meeting the reigning Ahmet III, he succeeded in significant works. In a period when the army was having difficulty in winning victories, he put in place the option of peace. During his statesmanship lasting for 12 years, he strove for Ottoman Empire to gain it’s strength back. He was the creator of Tulip Era, founder of Nevşehir and pioneer of some innovations such as printing press. His crucial role was noticing and calling attention to the need of regeneration. Damat İbrahim Pasha was also the inspirer of the innovations and reforms after the Tulip Era. Outward efforts spent on battlefields were used for Tulip Era activities and some other innovations during his statesmanship. He was killed in the Patrona Halil Rebellion by a group of people who was not pleased with his implementations.
Keywords: Ahmed III, 1703-1730; Biyografi; Devlet Adamları; İslam; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Patrona Halil, ö.1730; Tarih; Türkiye