Elektriksel veri toplama ve kontrol sistemlerinde makine görüşü ve uygulamaları - Akı, Muhammed Ozan (My University, 2003)
Bir makine görüş sisteminde, daha önceden uygun bir şekilde aydınlatılmış nesnenin görüntüsü kamera tarafından alınır. Genellikle analog olan bu görüntü sinyalleri bir sayısallaştırıcı yardımıyla bilgisayarın anlayabileceği sayı dizilerine dönüştürülür. Bir matris formundaki bu sayısal bilgiler çeşitli matematiksel ve istatistiksel işlemlerden sonra bu görüntüden bir sonuç elde edilir. Bu kez bilgisayardan çıkan bir sinyal, görüntüsü alınan nesne için yapılması gereken bir görevi tetikler. Bu çalışmada, makine görüş sistemindeki tüm bu aşamalar ayrı bölümler halinde irdelenmiştir. Önce, makine görüş sistemi okuyucuya kısaca tanıtılmış, daha sonra kısa tarihçesiyle beraber bir sistem olarak analiz edilmiştir. Henüz hiçbir algılama söz konusu değilken, sadece görüntüsü incelenecek nesnenin ve çevresinin, görüntü almaya uygun hale getirilmesi işlemi I. bölümde sunulmuştur. Görünüm hazırlandıktan sonra, görüntünün optik, sensör, sayısallaştırıcı yoluyla sayısal dizilere dönüştürülünceye kadarki aşaması V. Bölümde detaylı bir şekilde incelenmiştir. Artık sayısal bir dizi olarak betimlenen görüntü üzerinde yapılabilecek her türlü işlem ise VI. Bölümde ele alınmıştır. In a machine vision system, the image of a properly illuminated object is taken by a camera. These image signals, which are usually analogue, are transformed into digital series that could be processed by computers with the help of a digitizer. Those digital values in the form of a matrix are subjected to a series of mathematical and statistical processes and a result is obtained from the image. A signal generated by the computer then triggers a function that should be performed with respect to the object imaged. In this study, all those phases in the machine vision system are analyzed separately. Firstly, the reader is briefly introduced to the machine vision system and then it is analyzed as a whole system together with a short outline of its history. Part I expounds on the process in which the object, whose image will be analyzed, and its surroundings are rendered suitable for taking its images when there is no perception at all. After preparation of the appearance, the next phase is transformation of the image into digital series by means of a digitizer. This process is outlined in detail in Part V. All types of processes, which can be performed on the image described as a digital series, are defined in Part VI. Eylül 2003Muhammed Ozan AKI
Keywords: Elektrik