Antrenman sürecinin maçtaki taktik organizasyonlar üzerine etkisi - Korkmaz, Osman Zeki (My University, 2011)
1. ÖZET Bu çalışmada antrenmanın taktik uygulamalar üzerindeki etkisi ölçülmek istenmiştir. Antrenman sürecinde futboldaki temel hücum taktikleri sayılan kanat bindirme ve verkaç taktiklerinin hangi yöntemlerle ve hangi sıklıklı uygulandığı tespit edilmiştir. Lig maçlarından rastgele seçilmiş 10 maçta bu taktiklerin uygulanma sıklığı analiz edilmiştir. Böylelikle taktik antrenman sürecinin maçtaki uygulamalara etkisi ve taktik antrenman yönteminin maçtaki uygulamalara etkisi doğrudan analiz edilmiştir. Türkiye Süper Liginde mücadele eden iki kulübün (A ve B) A2 takımının taktik antrenman süreçleri kayıt edilmiştir. Bu takımların lig maçlarında antrenman sürecinde çalışılan taktiklerin uygulanma sıklığı ve devamlılığı analiz edilmiştir. Maç izleme kriter cetveli el notasyon sistemidir. Maçların video kayıtları izlenirken pozisyonlar ayrıntılı olarak gözlenmiştir. Karşılaştırmalar tanımlayıcı istatistik, many-whitney test ve korelasyonlara bakılarak yapılmıştır. Çalışma sonucunda belirli bir plan dahilinde çalışan A A2 futbol takımının hücumda kanat bindirme ve verkaç organizasyonlarını B A2 futbol takımına kıyasla daha sık ve daha istikrarlı bir şekilde uyguladığı tespit edilmiştir. Ayrıca A A2 futbol takımının bu maçlarda aldığı sonuçlar B A2 takımına göre daha başarılıdır. Futbol , Taktik, Antrenman. 1.1

EFFECT OF TRAINING PROCESS ON TACTICAL ORGANİZATIONS IN A FOOTBALL MATCH This study is aimed to measure the effect of training on tactic. For the basic attacking tactics of football, which are down the flank and give-go tactics, determination is done about which methods and how often practice during training. Application frequency of these tactics are analyzed on randomly chosen 10 league matches. In this way, the effect of tactic training process and tactic training method on match applications are directly observed. Tactic training process of A2 team of two football club (A and B) in the Turkey Super League are recorded. The frequency and the continuity of tactics which are studied in the process of training of these team are analyzed during league. Match following criteria is hand notation system. When match videos recording are monitored, positions are observed particularly. Comparison is done with descriptive statistic, many-whitney test and correlations. As a result of study, it is detected that A2 group in A team, who has specific training plan, is showed more frequently and more stable exercising on attacking down the flank and give-go tactics in comparison with A2 group in B team. Furthermore, the results obtained during these matches of A2 group in A team is more successful than A2 group in B team. Football, Tactics on Football, Training, Tactical Training
Keywords: Antrenman; Beden Eğitimi ve Spor; Spor