Reaktif güçlerin mikroişlemcilerle kontrol edilmesi - Sevim, Ünal (My University, 1999)
Kompanzasyon işlemi ;şebekeden çekilen reaktif gücün minimum seviyede tutulması ,yani sistemin güç katsayısının 1'e yaklaştırılması işlemidir. Bu işlem enerji tasarrufunun yanısıra üretim santrallerinden abonelere kadar olan enerji iletim sistemlerinden ve araçlarından yüksek verim alınması gibi birçok yararları bulunur. En yaygın kompanzasyon yöntemlerinden birisi Merkezi kompanzasyon adı erilen yöntemdir. Bu yöntemde kullanılan reaktif güç kontrol röleleri günümüzde mikroişlemci tabanlı olarak geliştirilmektedir. Bu tezde reaktif gücün mikroişlemci yardımıyla kontrolü gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde reaktif güç kavramı genel hatlarıyla açıklanmıştır. İkinci bölümde kompanzasyon tesisleri üzerinde durulmuştur. Çeşitleri, maliyeti, şebeke ve tüketiciler açısından yararları incelenmiştir. Üçüncü bölümde kompanzasyonda kullanılan temel elemanlar tanımlanmıştır. Dördüncü bölümde reaktif güç rölesinin yapısı, çalışma prensibi ile ayarlamaları açıklanmıştır. Rölenin çalışma koşulları , bağlantı yöntemleri ve kademelendirilmesi ile akım transformatörlerinin seçimi konularına bu bölüm içerisinde değinilmiştir. Beşinci bölümde reaktif gücün mikroişlemci vasıtasıyla kontrolü incelenmiştir. Bu amaçla yapılan uygulama hakkında bilgiler verilmiş , PIC yazılımı ve mikrodenetleyicili devre tasarlanarak devrenin temel blokları ayrı ayrı incelenmiştir. Ayrıca yazılan program hakkında bilgiler verilmiştir. Son bölümde ise hazırlanan tasarıma ve uygulamalı çalışmaya göre öneriler getirilmiştir
Keywords: İŞLETME-MİKROİŞLEMCİLERLE KONTROL; NÜKLEER MÜHENDİSLİK